Fiecare anotimp are fructele și legumele sale caracteristice pe care trebuie să ne asigurăm că le consumam. Deoarece toamna ne intră în case, să o primim cum se cuvine, cu toate alimentele sale bogate în nutrienți și vitaminte.
Medicul nutriționist Florin Ioan Bălănică a făcut o listă a celor mai indicate alimente pe timp de toamnă, care asigură minuni pentru organismul nostru.
Perele
Perele asigură 15 % din aportul zilnic de fibre, dar au şi proprietăţi hipocolesterolemiante. Au un conţinut bogat în minerale, precum calciu, fosfor, potasiu, dar şi în vitamine din grupul B. Ele reprezintă o sursă de vitamine, A, B1, B2, E, precum şi caroten şi acid folic, cu rol remineralizant. Sunt ideale în cazul pacienţilor astenici, anemici.
Prunele
Prunele au în compoziţie glucide (fructoză şi levuloză), hidraţi de carbon, acizi organici, vitaminele A şi B, minerale precum potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier. Sunt cunoscute pentru proprietăţile lor de stimulare a tonusului nervos şi de combatere a stărilor de oboseală.
Gutuile
Se ştie încă din antichitate că gutuile au proprietăţi terapeutice, fiind folosite în tratarea bolilor digestive, a hemoragiilor dar şi în tratarea afecţiunilor otice. Gutuile au în compoziție 70% apă, zaharuri, săruri de calciu, minerale precum magneziu, fier, fosfor, potasiu, vitamine, B1,B2,B6, C, beta-caroten, acid citric.
Dovleacul
Dovleacul este un aliment des folosit în gastronomie în sezonul de toamnă, dar nu numai, iar asta datorită gustului dulce şi proprietăţilor sale sanogene. Dovleacul nu trebuie să lipsească din alimentaţia noastră, deoarece este bogat în antioxidanţi, vitamine, dar totodată şi în minerale, precum sodiu, potasiu, calciu, magneziu și este o sursă de flavonoizi şi beta- caroten.
Coponida
Coponida are în compoziţie compuşi care pot participa la prevenţia cancerului, vitamina C şi fitonutrienţi, care pot scădea nivelul colesterolului.
Sfecla roşie
Sfecla roşie reprezintă o sursă importantă de vitamine din complexul C, B, acid folic, minerale precum magneziu, cupru, fier, potasiu, dar şi fibre. Este o legumă versatilă, poate fi consumată atât în stare crudă, conservată sau fiartă, singură sau în combinaţie cu alte legume. Poate fi un ingredient cheie pentru ciorbe, salate, burgeri vegetali sau sucuri.
Gogoşarul
Preparat de gospodine, copt sau pus la murat, gogosarul îşi păstrează multe dintre beneficiile sanogenene. Recomand consumul de ardei gras verde sau gogoşar, deaorece sunt o sursă importantă de vitamin din complexul A, B, vitamina C, minerale, precum fierul, cuprul, zincul, potasiul, manganul,
Sursa: CSID.ro
Timp de 4 ani a fost vegetariană. Ce s-a întâmplat când a reintrodus CARNEA în dieta ei. Efectele au fost ULUITOARE!... Nașterea naturală versus nașterea prin cezariană. Care sunt avantajele și riscurile...