Antena Căutare

Ce beneficii are consumul de ananas. Cum ajută în procesul de slăbit

Cu gustul său exotic și parfumat, ananasul este unul dintre cei mai savuroși aliați ai siluetei. Bogat în enzime, vitamine și fibre, acest fruct tropical sprijină pierderea în greutate și este foarte sănătos. Descoperă cât de multe beneficii are ananasul pentru slăbit.

Ananasul proaspăt conține enzime active și o cantitate mare de vitamina C, spre deosebire de cel conservat | Shutterstock

Originar din America de Sud, ananasul a fost adus în Europa de exploratorul Cristofor Columb. Fascinați de aspectul său exotic și de gustul puternic aromat, europenii l-au transformat într-un simbol al luxului și rafinamentului. Timp de secole, acest fruct exotic a fost extrem de costisitor și inaccesibil pentru majoritatea oamenilor.

Ananasul este, de fapt, o inflorescență compusă. Fiecare secțiune de pe coajă provine dintr-o floare individuală, care se unește cu celelalte pentru a forma fructul întreg. Un ananas are nevoie de 18-24 de luni pentru a ajunge la maturitate, iar planta produce în general un singur fruct o dată.

Beneficiile pe care le are ananasul

Ananasul este printre puținele fructe care conțin bromelaină - un complex enzimatic cu proprietăți antiinflamatoare, antimicrobiene și posibil anticancerigene. În plus, este o sursă excelentă de vitamina C, fibre, vitamine din complexul B (în special tiamină, niacină, B6 și folat), dar și minerale precum cupru, potasiu și magneziu.

Articolul continuă după reclamă

Iată care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de ananas:

Ajută digestia

Fibrele alimentare sunt esențiale pentru menținerea sănătății intestinale și o digestie optimă, iar ananasul le conține din belșug. O porție de 200 de grame furnizează aproape 10% din necesarul zilnic de fibre. Se crede că și bromelaina din acest fruct susține digestia, deși dovezile științifice rămân limitate, potrivit centrului medical Cleveland Clinic, din SUA.

Combate inflamația

Inflamația este un răspuns natural al organismului, dar atunci când devine excesivă, poate provoca boli precum artrita reumatoidă sau chiar cancerul. Bromelaina din ananas ajută la combaterea acesteia și are potențialul de a încetini dezvoltarea unor afecțiuni inflamatorii sau tumorale.

Accelerează vindecarea țesuturilor

Același complex enzimatic din compoziția ananasului contribuie și la regenerarea țesuturilor și a pielii. Totodată, bromelaina produce substanțe care combat durerea și umflarea. Consumul acestor enzime poate fi util pentru refacerea pielii după intervenții chirurgicale sau leziuni.

Menține oasele puternice

Ananasul este una dintre cele mai bune surse alimentare de mangan, un mineral care, împreună cu calciul, este esențial pentru sănătatea oaselor, conform Everyday Health.

Manganul poate ajuta la îmbunătățirea densității osoase și la prevenirea osteoporozei. 100 de grame de ananas asigură peste 52% din necesarul zilnic pentru femei și 40% din necesarul pentru bărbați.

Este un aliat al imunității

Ananasul conține mai mulți nutrienți care contribuie la susținerea sistemului imunitar: vitamina C, bromelaina, manganul și vitaminele din complexul B (B1, B6, folat).

În cadrul unui studiu, copiii care au consumat zilnic ananas conservat, timp de nouă săptămâni, au avut mai puține infecții virale și bacteriene față de cei care nu l-au consumat deloc. Cercetătorii au concluzionat că 140 până la 280 de grame de ananas pe zi pot contribui la reducerea riscului de îmbolnăvire sau pot grăbi vindecarea.

Citește și: Proprietățile medicinale ale sucului de ananas. Profilul nutritiv al acestei băuturi naturale

Cum ajută ananasul în procesul de slăbit

Deși nu există un aliment „minune” care să topească grăsimea peste noapte, acest fruct exotic are câteva calități care îl fac valoros în dietele pentru slăbit. Cu un conținut scăzut de calorii și bogat în apă, ananasul oferă volum și sațietate. 100 de grame de fruct furnizează 50 de calorii.

Prin cantitatea mare de fibre, el contribuie la reglarea digestiei, menține senzația de sațietate și reduce pofta de mâncare. Astfel, ajută la controlul apetitului și la evitarea gustărilor nesănătoase între mese. Studiile susțin că un aport crescut de fibre este asociat cu o reducere a greutății și a procentului de grăsime corporală. În plus, ananasul satisface pofta de dulce într-un mod sănătos și este o alternativă excelentă la deserturile bogate în zahăr și grăsimi.

Totodată, studiile pe animale au arătat că bromelaina ajută digestia și ar putea stimula arderea grăsimilor. De altfel, acest complex enzimatic se regăsește în multe suplimente alimentare pentru slăbit. Un studiu din 2022 a demonstrat că bromelaina poate crește sensibilitatea la insulină și reduce obezitatea la pacienții cu diabet. Totuși, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma efectele sale anti-obezitate.

Un rol important în procesul de slăbire îl are și manganul din compoziția ananasului. Acest mineral este implicat în metabolizarea grăsimilor și carbohidraților. Prin sprijinirea unui metabolism eficient, manganul contribuie la menținerea unei greutăți corporale sănătoase.

Cum poți să consumi ananasul

Fructul proaspăt este alegerea ideală pentru a beneficia de toți nutrienții săi. Este un aliment foarte versatil, ușor de integrat în preparate dulci și sărate, prcum și în băuturi.

Poți savura ananasul sub diverse forme:

  • ca gustare între mese;
  • ca desert;
  • în băuturi precum smoothie-uri, sucuri fresh, limonade sau cocktailuri tropicale;
  • în salate de fructe;
  • în preparate sărate, cum ar fi pizza hawaiană, salatele cu pui sau quinoa;
  • preparat la grătar și servit ca garnitură lângă carne de porc/pui sau ca desert, simplu sau în combinație cu mentă, lime, iaurt grecesc ori înghețată de vanilie.

Căldura intensifică gustul dulce natural al ananasului și îi dă o aromă ușor caramelizată, dar prepararea termică distruge bromelaina și alte substanțe nutritive din compoziția sa.

Și ananasul congelat sau la conservă poate fi o alegere sănătoasă. „Alege ananas conservat în suc propriu, nu în sirop. El este suficient de dulce natural, așa că e mai bine să eviți zahărul adăugat atunci când se poate”, recomandă Julia Zumpano, nutriționistă în cadrul Cleveland Clinic.

Citește și: Cum se curăță corect un ananas. Cum știi dacă ananasul este copt. Trucuri pentru începători

Deși ananasul este util în procesul de slăbit, e bine să-l consumi în cadrul unei alimentații echilibrate și nu să te bazezi doar pe el ca unica soluție pentru slăbit. De asemenea, nu trebuie să devină aliment de bază. Celebra dietă cu ananas, care presupune un consum crescut și repetat al acestui fruct pe o perioadă de câteva zile, este dezechilibrată nutrițional. Ea poate duce la deficiențe, efecte adverse și la recâștigarea rapidă a kilogramelor pierdute (efectul yo-yo).

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Hidrosalpinx – consecința infecțiilor netratate în tinerețe care afectează fertilitatea... De ce apare pofta de castraveți murați. Semnele pe care ți le dă corpul în privința sănătății tale...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x