Antena Căutare

Ce este Acinetobacter. Bacteria ucigașă de la spitalul de plămâni Marius Nasta

Ce este Acinetobacter. Câte victime a făcut la spitalul de plămâni Marius Nasta Află din articolul a1.ro, ce este Acinetobacter și câte persoane au decedat la spitalul de plâmâni Marius Nasta din București ca urmare a infectării cu Acinetobacter

Ce este Acinetobacter. Bacteria ucigașă de la spitalul de plămâni Marius Nasta
Acinetobacter | pixabay.com

Ce este Acinetobacter. Câte victime a făcut la spitalul de plămâni Marius Nasta Află din articolul a1.ro, ce este Acinetobacter și câte persoane au decedat la spitalul de plâmâni Marius Nasta din București ca urmare a infectării cu Acinetobacter

Spitalul de plămâni Marius Nasta din București se confruntă cu o situație dificilă. Acinetobacter, o bacterie ce stă la baza unor infecții spitalicești, afectează mai mulți pacienți din acest spital.

Ce este Acinetobacter?

Acinetobacter este un gen de bacterii patogene oportuniste, aerobe de tip cocobacili Gram-negativi, aparținând clasei Gammaproteobacteria, ce nu prezintă mobilitate și sunt oxidazo-negative.

Reprezentanții acestui gen prezintă interes în medicina umană întrucât au fost identificați ca agenți patogeni ai unor infecții intraspitalicești survenite la pacienți internați pe perioade lungi. Cel mai frecvent detectat reprezentant în aceste infecții este Acinetobacter baumannii.

Cazurile de infecție cu acinetobacter de la spitalul Marius Nasta

Din nefericire, Beatrice Mahler, managerul spitalului de plămâni din București a declarat că două persoane infectate cu această bacterie periculoasă au murit la Institutul Marius Nasta. Aceasta solicitase sprijinul DSP încă de la începutul săptămânii.

Ministerul Sănătății a fost informat de către Direcția de Sănătate Publică București și managerul Institutului Național de Pneumftiziologie “Marius Nasta” despre demararea unei anchete epidemiologice în cazul identificării unor de infecții intraspitalicești în unitatea sanitară.

Astfel, Ancheta DSP București în această unitate medicală a fost demarată în seara de 9 februarie 2019, imediat după ce managerul Institutului a anunțat reprezentanții DSP MB despre identificarea unor cazuri de pacienți cu infecții nososcomiale în secția de Terapie Intensivă a unității sanitare. Ancheta este încă în curs de desfășurare.

“Inspectorii sanitari au recoltat mai multe probe din secția ATI a spitalului și au început stabilirea contacților și a locurilor de unde provin pacienții infectați. De asemenea, au fost limitate internările în secție și au fost luate măsuri de dezinfecție. Vreau să remarc faptul că managerul institutului nu numai că a recunoscut existența infecțiilor nosocomiale în secția spitalului, dar a și raportat imediat la direcția de sănătate publică ceea ce face ca să poată fi luate de urgență măsurile necesare pentru asigurarea siguranței pacienților internați”, a declarat Sorina Pintea, Ministrul Sănătății.

Beatrice Mahler, managerul spitalului declară: "În urmă cu o săptămână, un epidemiolog m-a anunţat că avem două cazuri de infecţii cu acinetobacter multirezistent (care rezistă la antibiotic). În acel moment, am solicitat să vină DSP, după ce am vorbit cu colegii mei. Să vină DSP în Institut ca să ne consilieze pentru activităţi de suport, conform legislaţiei Ordinul 101. În momentul în care a început ancheta s-a adeverit, am mai primit confirmarea pentru încă o pacientă care era cu infecţie cu acinetobacter. În Institutul 'Marius Nasta' se poate pune diagnosticul cu acinetobacter doar la nivelul de specia fără subtipare. Luni dimineaţă am recoltat probe pentru toţi pacienţii din Terapie, indiferent dacă erau simptomatici sau nu, le-am trimis la Institutul 'Cantacuzino'. Probele sunt la 'Cantacuzino' şi acolo se lucrează nu doar cultura, ci se face stenotipare. (...) Infecţiile respiratorii, bronhopneumoniile şi pneumoniile pot fi bacteriene, declanşate şi întreţinute de germeni agresivi, dar în acest moment pe noi ne interesează să stabilim dacă este vorba despre o infecţie cu transmitere nosocomială, secundară asistenţei medicale. De aceea, am solicitat prezenţa DSP, pentru că este o măsură obligatorie pe care trebuie să o facă o unitate sanitară atunci când există suspiciuni".

Una dintre persoanele infectate cu acinetobacter a decedat la începutul săptămânii, iar cealaltă joi.

"În ultima săptămână, din pacienţii care au intrat în anchetă au decedat două persoane cu acinetobacter. Nu ştiu dacă există legătură între cazuri sau nu. Din cele trei persoane confirmate iniţial o persoană este infectată şi trăieşte încă asistată. S-a mai confirmat încă o femeie în această săptămână. În total patru cazuri. (...) O persoană a decedat ieri şi alta la începutul săptămânii", a declarat Beatrice Mahler.

Din cauza acestei situații grave din spital, managerul instituției a declarat că nu se mai fac internări în Secția de Terapie Intensivă. Aceasta a mai adăugat: "Nosocomialitatea se va putea declara peste o săptămână când vom avea rezultatul. Vom vedea dacă există legătură între cazuri, dacă nu există legătură între cazuri".

Update:

La Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din București a decedat încă un pacient în urma infecţiei cu acinetobacter multirezistent. Astfel, din nefericire, numărul total al victimelor a ajuns la trei persoane, a declarat managerul instituţiei, Beatrice Mahler, miercuri, 20 februarie, într-o conferinţă de presă.

"Trei persoane au decedat. Încă un pacient se află în triaj în stare foarte gravă", a precizat Beatrice Mahler. Managerul spitalului Marius Nasta a indicat că în total au fost şase persoane suspecte de infectarea cu această bacterie, însă în celelalte cazuri se aşteaptă rezultatele de laborator.

Măsuri luate de angajații spitalului Marius Nasta

Angajații spitalului au luat măsuri de protecție și siguranță pentru protejarea pacienților. Astfel:

- accesul la pacienţii din saloanele infectate se face cu echipamentul de protecţie

-se va face dezinfecţia corectă a suprafeţelor

- revizuirea şi instructajul personalului pentru aplicarea corectă a dezinfecţiei şi a procedurilor de lucru cu pacienţii care au infecţii

- spălatul corect pe mâini

Sursă foto: pixabay.com

Familia acuză sistemul medical! Un bărbat a murit la spital după ce s-a internat pentru o afecțiune, dar ulterior a cont... Încă un aliment contaminat! Dioxid de sulf în pungile cu fulgi de cocos, ce poate avea efecte grave asupra sănătății...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x