Antena Căutare

Ce este norovirusul și care sunt simptomele principale. Iată cum te ferești de el

O persoană se poate infecta cu norovirus de multe ori în viață pentru că există mai multe tulpini ale agentului infecțios. Asta înseamnă că odată contactat virusul, organismul va dezvolta imunitate doar împotriva unei anumite tulpini, însă nu va știi cum să reacționeze la un alt tip de norovirus. Iată cum poți evita infectarea și care sunt principalele simptome.

femeie imbracata in alb care se pregateste sa vomite Galerie
O persoană se poate infecta cu norovirus de multe ori în viață pentru că există mai multe tulpini ale agentului infecțios | Shutterstock.com

Infecția cu norovirus apare când este ingerat material contaminat cu cantități de fluide sau fecale de la o persoană contaminată. Este suficient ca un număr mic de particule să fie ingerat pentru a provoca infecția. Până și cantitățile microscopice de fecale sau lichide pot provoca boala.

Cum se transmite norovirusul

O persoană infectată cu norovirus transmite boala prin miliarde de particule care nu pot fi văzute cu ochiul liber. Acestea, la rândul lor, pot îmbolnăvi alți oameni.

De aceea, medicii avertizează că infectații sunt foarte contagioși în zilele de debut ale bolii. Mai exact, atunci când și-au făcut apariția simptome precum vărsături și în zilele care urmează, deși bolnavul pare că s-a refăcut.

Norovirusul poate contamina cu ușurință alimentele și apa, în multe moduri, inclusiv atunci când:

- O persoană infectată atinge mâncarea cu mâinile goale care au fecale sau particule de norovirus pe ele;

- Mâncarea este plasată pe un blat sau o suprafață care are fecale sau particule de norovirus;

- Picături mici de vărsături de la o persoană infectată sunt pulverizate în aer și ajung pe alimente;

- Alimentele sunt cultivate sau spălate cu apă contaminată - periculoase sunt stridiile, fructe și legume irigate cu apă infectată.

Infectarea cu norovirus: care sunt primele simptomele

Primele simptome ale unei persoane bolnave de norovirus apar după 12-48 ore de la expunere și pot dura până la trei zile.

Greața, vărsăturile, durerile de stomac, crampele abdominale, diaree, febra ușoară, durerile musculare și starea generală de rău anunță infectarea cu norovirus. Un alt simptom este setea excesivă.

Odată ce norovirus s-a instalat în organism, poate apărea deshidratarea, în special la copiii mici, adulții mai în vârstă și la persoanele care suferă de alte boli.

Principalele simptome ale deshidratării sunt: gura uscată, gât uscat, senzația de amețeală la ridicare, lipsa urinei. În cazul bebelușilor deshidratați, ei vor plânge cu puține lacrimi sau fără și pot avea un somn agitat.

Tratamentul pentru norovirus: ce trebuie să faci dacă te infectezi

Odată ce o persoană s-a molipsit cu norovirus, trebuie să bea multe lichide pentru a înlocui pierderile din vărsături și diaree. Acest lucru va ajuta la prevenirea deshidratării, care poate duce la probleme grave.

Deshidratarea severă poate necesita spitalizarea pentru tratament, așa că este indicat să fie evitată această situație.

Atenție sporită necesită copiii care suferă de norovirus, mai ales dacă sunt bebeluși. Asta pentru că semnalele pot fi confuze, însă lipsa lacrimilor este unul dintre lucrurile care ar trebui să alarmeze părinții.

Indicat este să fie contactat medicul odată ce apar primele simptome ale infectării cu norovirus. Medicamentele antibiotice nu vor ajuta la tratarea infecțiilor cu norovirus, deoarece acestea combat bacteriile, nu virusurile.

Cum te ferești de contaminarea cu norovirus

Pentru a elimina riscul de infectare cu norovirus este indicat să-ți speli bine mâinile cu apă și săpun, mai ales după utilizarea toaletei sau, dacă este cazul, schimbarea scutecelor.

În plus față de spălarea mâinilor, poți utiliza geluri dezinfectante, însă acestea nu ar trebui să înlocuiască clasicul proces de curățare. Conform CDC, dezinfectantele nu sunt la fel de eficiente în cazul particulelor de norovirus.

Dacă bănuiești că ai luat contact cu o persoană infectată cu norovirus sau crezi că ai avut, curăță bine și dezinfectează zonele și evită să-ți duci mâna la față.

Un alt lucru care te va ajuta este igienizarea hainelor după purtare căci acestea pot fi contaminate. Recomandat este să manevrezi piesele cu grijă sau să porți mănuși de cauciuc/de unică folosință și să le introduci în mașina de spălat, la un program cu apă fierbinte - peste 60 grade.

Nu în ultimul rând, curăță bine legumele și ustensilele de bucătărie pentru a elimina orice risc.

(P) Totul despre probiotice de la minuneanaturii.ro și din alimentația zilnică pentru sănătatea gastrointestinală...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x