Antena Căutare

(P) Ce impact pot avea problemele glandei tiroide asupra stării tale generale de sănătate

Tiroida este o glandă de mici dimensiuni, în formă de fluture, situată la baza gâtului, care joacă un rol vital în reglarea mai multor funcții esențiale din organism.

Descoperă ce simptome pot da afecțiunile tiroidei | Freepik

Tulburările tiroidiene afectează milioane de persoane la nivel mondial și pot avea un impact profund asupra sănătății și bunăstării generale. Iată mai jos ce roluri are în organism glanda tiroidă, care sunt principalele tipuri de tulburări tiroidiene și cum influențează acestea starea ta de sănătate generală.

Ce este tiroida și ce roluri are în organism?

Dacă te întrebi ce este si cum functioneaza glanda tiroida, trebuie să știi că aceasta este un organ nepereche ce produce hormoni, printre care tiroxina (T4) și triiodotironina (T3), ce reglează metabolismul, respectiv toate transformările energetice și biochimice care au loc în organism. Secreția acestor hormoni este controlată de glanda pituitară (hipofiza). Situată în creier, hipofiza eliberează la rândul ei hormonul de stimulare a tiroidei (TSH), pentru a-i semnala acesteia să producă mai mulți sau mai puțini hormoni tiroidieni. În momentul în care echilibrul hormonal este afectat, pot apărea o serie de tulburări tiroidiene:

  • hipotiroidismul - când tiroida este subactivă, producția de hormoni tiroidieni este insuficientă. Acest lucru poate duce la încetinirea metabolismului, provocând simptome ca oboseala, creștere în greutate și intoleranța la frig. Hipotiroidismul poate afecta, de asemenea, inima, prin creșterea riscului de afecțiuni cardiace, dar și nivelul de colesterol.
  • hipertiroidismul - opusul hipotiroidismului, este provocat de o tiroidă hiperactivă, care produce hormoni în exces. Hipertiroidismul are printre simptome principale tahicardia, nervozitatea, anxietatea și pierdere în greutate.
Articolul continuă după reclamă

Care sunt cauzele afecțiunilor tiroidiene?

Tulburările tiroidei pot avea diverse cauze și, frecvent, sunt rezultatul unei combinații de factori genetici, de mediu și de stil de viață. Printre cele mai comune cauze se numără:

  • afecțiunile autoimune - boala Hashimoto și boala Graves -, în care sistemul imunitar atacă în mod greșit glanda tiroidă
  • excesul sau deficitul de iod, în condițiile în care glanda tiroidă are nevoie de un nivel adecvat din acest oligoelement pentru a produce hormoni
  • predispoziție genetică
  • expunerea la radiații, de exemplu, prin radioterapie, dar și din surse din mediu
  • administrarea de anumite medicamente, ca cele cu litiu ori unele antiaritmice
  • infecții, inflamații, tumori sau noduli la nivelul tiroidei, dar și alte afecțiuni virale, precum Epstein-Barr
  • sarcina, pe fondul modificărilor hormonale
  • stresul cronic
  • îmbătrânirea
  • dieta prea bogată în goitrogeni, substanțe naturale capabile să perturbe funcția tiroidiană prin inhibarea capacității organismului de a utiliza iod, care se găsesc, de exemplu, în crucifere (varză, broccoli, conopidă etc.), căpșuni, dar și soia.

Cum afectează organismul problemele tiroidei?

Problemele tiroidei pot afecta organismul atât fizic, cât și psihic, pentru că această glandă influențează numeroase funcții vitale, dintre cele mai diverse.

Ficatul și bila

Există numeroase interacțiuni între ficat și tiroidă. Ficatul joacă un rol important în metabolismul hormonilor tiroidieni. La rândul lor, aceștia au un rol esențial în menținerea funcției hepatice normale și în metabolismul unor compuși ca bilirubina, acizii biliari, colesterolul, glucoza etc. Disfuncția tiroidiană poate modifica nivelurile acestor enzime, afectând potențial negativ metabolismul medicamentelor și procesul de eliminare a toxinelor din organism. Hipotiroidismul poate provoca creșterea nivelurilor de colesterol “rău” (lipoproteine de densitate joasă) și de trigliceride, care pot contribui la apariția bolii ficatului gras non-alcoolic dar și la disfuncție hepatică, formarea calculilor biliari și alte probleme legate de digestie și absorbția nutrienților. Este indicat ca persoanele suferind de probleme ale tiroidei să-și supravegheze dieta, iar, la recomandarea medicului, pot fi administrate suplimente alimentare protectoare hepatice, precum Guard Your Liver de la Secom.

Inima

Tulburările tiroidiene pot avea un impact semnificativ asupra funcțiilor inimii. După cum am menționat anterior, hipotiroidismul este asociat cu niveluri mai ridicate de colesterol, ceea ce crește riscul de afecțiuni ale inimii, cât și de ritm cardiac scăzut. Pe de altă parte, hipertiroidismul poate provoca tulburări ale ritmului cardiac, dar și hipertensiune arterială.

Sistemul digestiv

Hipotiroidismul poate provoca frecvent constipație, din cauza încetinirii metabolismului, în timp ce hipertiroidismul poate duce la diaree. În plus, problemele glandei tiroide pot crește riscul de infecții intestinale, inflamație și de malabsorbție. Pe de altă parte, o tiroidă subactivă poate duce la creșterea în greutate și la dificultăți în a pierde kilogramele în plus acumulate. Hipertiroidismul poate duce la o scădere în greutate destul de vizibilă.

Sistemul osos și cel muscular

Oboseala este un simptom distinctiv al tulburărilor tiroidiene. Atât hipotiroidismul, cât și hipertiroidismul pot duce la slăbiciune și dureri musculare și o stare de oboseală generală, făcând activitățile zilnice mai dificile. În plus, pentru că glanda tiroidă produce și secretă calcitonina, un hormon care reglează nivelul de calciu din sânge, disfuncțiile acesteia pot avea drept consecințe probleme ale sistemului osos.

Pielea și părul

Afecțiunile tiroidei pot avea influență asupra stării de sănătate a pielii și părului. Uscarea pielii și edemul facial, precum și schimbarea texturii firelor de păr sunt simptome comune ale hipotiroidismului. Hipertiroidismul poate cauza transpirație în exces și subțierea firelor de păr.

Menstruația și fertilitatea

Hipotiroidismul poate duce la menstruații abundente sau neregulate, în timp ce hipertiroidismul poate provoca chiar absența acestora. Aceste dezechilibre hormonale pot afecta implicit și fertilitatea.

Tiparul de somn

În hipotiroidism, bolnavii experimentează adesea o stare de somnolență excesivă, inclusiv în timpul zilei, în timp ce hipertiroidismul poate provoca insomnii și neliniște, afectând calitatea generală a somnului.

Tulburările de dispoziție

O tiroida dezechilibrată poate contribui la apariția tulburărilor de dispoziție. Hipotiroidismul este asociat cu simptome precum depresia, oboseala cronică și un sentiment general de tristețe. Pe de altă parte, hipertiroidismul poate duce la anxietate, iritabilitate și nervozitate.

Sistemul nervos

Excesul de hormoni tiroidieni poate suprastimula sistemul nervos, provocând tremur subtil la nivelul mâinilor și al degetelor, dar și în alte părți ale corpului, de la caz la caz.

Funcționarea corectă a glandei tiroide este esențială pentru menținerea sănătății și a bunăstării generale. Detectarea precoce și diagnosticarea corectă a problemelor glandei tiroide și gestionarea lor adecvată sunt elemente cheie pentru atenuarea impactului acestora asupra întregului organismului.

Sursa foto: Freepik

Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x