Antena Căutare

Ce înseamnă când ți se zbate ochiul și ce probleme poate semnala

O zvâcnire a ochilor (sau mai exact o zvâcnire a pleoapelor) este un spasm incontrolabil. Majoritatea zvâcnirii ochilor durează doar câteva minute, dar uneori o zvâcnire a pleoapelor poate persista zile sau poate chiar mai mult timp.

Ce înseamnă când și se zbate ochiul și ce probleme poate semnala | Profimedia

Când pleoapa îți zvâcnește, ai putea crede că toți ceilalți o pot vedea, însă majoritatea zvâcnirilor oculare sunt subtile și nu sunt ușor de văzut de alții.

Termenul medical pentru zvâcniri oculare este miokimie, definit ca un tic motor al ochiului ce se manifestă printr-un spasm involuntar, nedureros al pleoapelor. Poate fi cauzat de: oboseala, stres, consumul excesiv de cafea, privitul prelungit la televizor, la calculator sau in alte surse de lumina.

Cum pot opri zvâcnirile ochilor?

Pentru a vă opri zvâcnirea pleoapelor trebuie să știtți că uneori, modificările minore ale dietei și ale stilului de viață vă pot reduce semnificativ riscul de contracție a ochilor sau pot ajuta la dispariția unei contracții a pleoapelor.

Articolul continuă după reclamă

Cauzele zvâcnirii ochilor includ:

  • Stres
  • Oboseală
  • Încordarea ochilor
  • Cofeină
  • Alcool
  • Ochi uscați
  • Probleme nutriționale
  • Alergii

1. Stresul

Stresul este probabil cea mai frecventă cauză a zvâcnirii ochilor. Yoga, exercițiile de respirație, petrecerea timpului cu prietenii sau animalele de companie și obținerea unui timp mai mare de pauză în programul dvs. sunt modalități de a reduce stresul care poate provoca contractarea pleoapelor.

2. Oboseala

Lipsa somnului, fie din cauza stresului sau din orice alt motiv, poate declanșa zvâcniri oculare.

3. Încordarea ochilor

Urilizarea excesivă a computerelor, tabletelor și smartphone-urilor - este, de asemenea, o cauză frecventă a zvâcnirii pleoapelor.

Citește și: Ce se întâmplă în corpul nostru când renunțăm să mai purtăm lenjerie intimă, potrivit medicilor

Urmați „regula 20-20-20” atunci când utilizați dispozitive digitale: la fiecare 20 de minute, priviți departe de ecran și lăsați ochii să se concentreze pe un obiect îndepărtat (la cel puțin 20 de metri distanță) timp de 20 de secunde sau mai mult.

4. Cofeina

Prea multă cofeină poate declanșa zvâcniri ale ochilor. Încercați să reduceți cafeaua, ceaiul și băuturile răcoritoare (sau treceți la versiunile decofeinizate) timp de o săptămână sau două și vedeți dacă vă dispare.

5. Alcoolul

Dacă aveți zvâcniri ale ochilor după ce ați băut bere, vin sau băuturi alcoolice, luați o pauză de la băutură, deoarece consumul de alcool poate provoca zvâcnirea pleoapelor.

Mergeți repede la un medic oftalmolog!

Adresați-vă imediat unui medic oftalmolog dacă aveți zvâcniri persistente ale ochilor, modificări bruște de aspect sau mișcare a jumătății feței (inclusiv pleoapele) sau dacă ambele pleoape se încordează atât de tare încât este imposibil să deschideți ochii. Acestea pot fi semne ale unei afecțiuni grave.

Citește și: Temperatura normală a corpului. Cât trebuie să ai și când diferă valorile

Dacă zvâcnirea ochilor nu dispare, aceasta ar putea semnala o afecțiune neurologică gravă care afectează pleoapa - cum ar fi blefarospasmul sau spasmul hemifacial.

Aceste afecțiuni relativ rare sunt mai evidente și mai grave decât spasme oculare frecvente și ar trebui evaluate imediat de un medic ocular.

Ce se întâmplă în corpul nostru când renunțăm să mai purtăm lenjerie intimă, potrivit medicilor... Dieta cu sare Epsom. Ce presupune si ce beneficii poate aduce organismului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x