Vitamina B12 este solubilă în apă și ocupă un rol important în desfășurarea mai multor procese importante din corpul uman. În același timp, atât deficiența sa, cât și excesul pot avea efecte dăunătoare asupra organismului, conform Healthline.
Care este rolul vitaminei B12 în organism
Vitamina B12 îndeplinește o funcție semnificativă în desfășurarea unor procese vitale, cum ar fi: formarea globulelor roșii, producerea unor niveluri corespunzătoare de energie, formarea ADN-ului și menținerea sănătății nervilor.
Unele afecțiuni cronice, cum ar fi boala inflamatorie intestinală, administrarea anumitor medicamente, potențiale mutații genetice, vârsta și restricțiile alimentare pot face necesară creșterea aportului zilnic de vitamina B12.
O deficiență de vitamina B12 poate cauza complicații grave, cum ar fi leziuni ale nervilor, anemie sau stări de oboseală. Din acest motiv, oamenilor care sunt expuși riscului de a suferi de un deficit, de regulă, li se recomandă să discute cu medicul lor pentru a selecta împreună suplimentele de care au nevoie.
De regulă, persoanele care includ în alimentație o cantitate corespunzătoare de alimente cu un conținut ridicat de vitamine B12 nu au nevoie de suplimente. Organismul acestora poate absorbi și folosi în mod natural și eficient acest nutrient.
Vitamina B12 se poate asimila din alimente precum: ouă, carne roșie, carne de pește, carne de pasăre, fructe de mare, lapte, iaurt, cereale fortificate și drojdie nutritivă.
Ce se poate întâmpla dacă iei prea multă vitamina B12
Deoarece este solubilă în apă, se consideră că un consum de vitamina B12 în cantități mari este sigur. Specialiștii susțin că are un nivel redus de toxicitate și în marea majoritatea a cazurilor prezintă șanse reduse să provoace efecte adverse în rândul populației generale. Dacă organismul primește o cantitate prea mare de vitamina B12, absoarbe atât cât are nevoie, iar suplusul îl elimină prin urină.
Citește și: Lista vitaminelor pe care chiar ar trebui să le luăm dacă vrem să ne simțim bine
Mai multe cercetări sugerează însă că administrarea unor doze foarte mari de vitamina B12 poate determina simptome vizibile de acnee și rozacee. Rozaceea este o afecțiune dermatologică caracterizate prin roșeață și umflături cu puroi la nivelul feței.
Majoritatea acestor studii s-au concentrat preponderent pe administrarea unor injecții cu doze mari decât pe administrarea unor suplimente orale.
Un studiu efectuat pe femeile însărcinate arată că nivelurile foarte ridicate de vitamina B12 provocate de administrarea suplimentelor cu vitamine poate favoriza riscul de tulburare de spectru autist în cazul bebelușilor care urmează să se nască.
În general, doza zilnică recomandată de vitamina B12 este de 2,4 micrograme. Aceasta este indicată atât în cazul bărbaților, cât și al femeilor. Excepție fac femeile însărcinate și cele care alăptează, despre care se crede că au o nevoie de o cantitate mai mare.
Printre potențialele efecte adverse ale administrării unor doze mari de vitamina B-12, cum ar fi cele utilizate pentru a trata o deficiență, se pot regăsi: senzație de greață, vărsături, dureri de cap, diaree, stări de oboseală, slăbiciune, senzație de furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor, potrivit Mayo Clinic.
Ce se întâmplă când consumi fructe oleaginoase zilnic. Efectele pe care le pot avea asupra organismului... Proprietățile medicinale ale uleiului de rapiță. Cum te poate ajuta profilul său nutritiv...