Antena Căutare

Ce se întâmplă dacă faci un grătar! Efectele se văd imediat și poți ajunge de urgență la spital

Când e cald afară și vremea e frumoasă parcă nimic nu merge mai bine decât un grătar în aer liber! Totuși, nimeni nu își imaginează la ce riscuri se expun oamenii atunci când sfârâie micii sau bucățile de carne pe grătar!

Când e cald afară și vremea e frumoasă parcă nimic nu merge mai bine decât un grătar în aer liber! Totuși, nimeni nu își imaginează la ce riscuri se expun oamenii atunci când sfârâie micii sau bucățile de carne pe grătar!

Pare greu de crezut, dar pregătirea unui simplu grătar poate avea efecte cumplite asupra sănătății tale.

Prepararea cărnii pe grătar la temperaturi înalte poate conduce la eliberarea în atmosferă a unor substanţe cauzatoare de cancer numite hidrocarburi aromatice policiclice (PAH), care pot fi absorbite în corp atât prin inhalare cât şi prin piele, conform unui studiu realizat în China.

Cercetarea efectuată de o echipă de oameni de ştiinţă chinezi sugerează că intrarea în contact a pielii cu PAH în timpul preparării alimentelor pe grătar poate fi mai periculoasă decât inhalarea acestor substanţe. Iar îmbrăcămintea nu oferă o protecţie suficientă.

Ce se întâmplă dacă faci un grătar! Efectele se văd imediat și poți ajunge de urgență la spital

PAH pot cauza boli pulmonare şi mutaţii ADN, au atenţionat cercetătorii.

Studii anterioare au evidenţiat că cele mai comune modalităţi de expunere la PAH sunt consumul de carne preparată pe grătar, dar şi inhalarea aerului contaminat cu aceste substanţe. Însă, în studiul publicat miercuri în jurnalul Environmental Science & Technology, echipa de experţi în frunte cu Eddy Y. Zeng de la Universitatea Jinan a examinat îndeaproape efectele expunerii pielii la PAH provenite de la fumul şi particulele de la grătare.

Cercetătorii au împărţit mai mulţi voluntari în grupuri în funcţie de nivelurile de expunere la alimente preparate pe grătar şi la fum. Analizele mostrelor de urină au demonstrat că cea mai importantă expunere la PAH provine de la consumul de alimente preparate pe grătar, expunerea pielii la fum şi particule ocupă locul al doilea, urmată de inhalarea acestor substanţe toxice, potrivit Agerpres.

Hainele contribuie la protejarea de fumul toxic, însă doar pe o perioadă scurtă de timp, au notat oamenii de ştiinţă într-un comunicat ce însoţeşte studiul. După ce ţesăturile devin saturate cu fum contaminat, pielea poate absorbi niveluri importante de PAH.

Pentru reducerea expunerii la aceşti compuşi toxici, cercetătorii recomandă spălarea hainelor imediat după expunerea la fum şi particule provenite de la grătare, precizează sursa citată.

Sursa: Agerpres

Dieta de două zile. Slăbești cât într-o lună cu dieta de sacrificiu... Slăbești 20 de kg în 3 luni. Dieta perfectă pentru vară...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x