- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
O echipă de cercetători francezi a vrut să înțeleagă mai bine ce se întâmplă în creierul uman atunci când suntem sub efectul anesteziei generale.Descoperirile lor au fost colosale. Contrar așteptărilor, motivul pentru care apare pierderea stării de conștiență este un ”ambuteiaj” al informațiilor în creier.
O echipă de cercetători francezi de la Inserm, Universitățile Versailles Saint-Quentin en Yvelines, Paris Sud/Paris Saclay și Paris Descartes, precum și de la Spitalul Foch a reușit să decripteze fenomenul pierderii conștienței sub anestezie generală. Rezultatele studiului efectuat au apărut în publicația ”Anesthesiology”.
În mod normal, informațiile se transmit în creier din sinapsă în sinapsă, asemenea mersului unei mașini de o autostradă. Însă, sub efectul anesteziei generale, această circulație este blocată, cauzând pierderea stării de consțiență. Acest fenomen a fost denumit de cercetători ”ambuteiaj”.
„Pentru a înțelege mai bine descoperirea, imaginați-vă creierul ca și cum ar fi planeta noastră, iar RMN-ul un satelit care monitorizează axele rutiere. Am constatat că în stare de conștiență, rețeaua rutieră este fluidă și flexibilă, pe toate axele rutiere, inclusiv cele secundare se desfășoară o bună circulație a informațiilor și fexibilitate în gestionarea lor. În schimb, în cazul anesteziei generale rămâne funcțională doar rețeaua principală, dar nu permite nici o bună flexibilitate și nici repartiția fluxului informațional, generând un fel de ambuteiaj”, explică unul dintre coordonatorii studiului, Bechir Jarraya.
Practic, anestezia generală oprește gândirea. Acitivitatea cerebrală rămâne în funcțiune, dar numai la nivel fiziologic. Studiul indică imposibilitatea creierului de a genera flux informational.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au efectuat anestezie generală în cazul primatelor, monitorizând creierul după un protocol asemănător celui practicat în timpul operațiilor la oameni. Activitatea cerebrală a fost înregistrată prin RMN și electroencefalogramă.
Această descoperire este extrem de utilă pentru optimizarea tehnicilor de anestezie generală, astfel încât efectele adverse post-operatorii să fie minime.
Tipul de pește care îți distruge sănătatea! Mii de români îl consumă, dar habar n-au cât de periculos e! ... Dieta americană, secretul unui trup tras ca prin inel! Ce trebuie să mănânci ca să dai jos CINCI KILOGRAM în PATRU ZILE ...