- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Crizele emoționale, deshidratarea, pierderea echilibrului și reducerea inhibițiilor sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le experimentează o persoană când consumă alcool. Dincolo de acestea, crește riscul de tromboză, o afecțiune ce poate fi fatală.
Ce se întâmplă în organism dacă bei alcool înainte sau în timpul călătoriei cu avionul. Riscurile sunt multe
Cel mai recent studiu arată că două beri înainte de un zbor scad absorbția de oxigen și cresc ritmul cardiac. Însă alcoolul poate produce și alte daune.
Aerul din cabina aeronavei este uscat, iar acest lucru afectează pielea. În combinație cu alcoolul rezultă o piele uscată și mâncărimi. Nu numai că un pahar de băutură deshidratează în general, inclusiv pielea, dar cauzează și o serie de alte probleme pentru ten, căci poate declanșa rozacee.
De asemenea, alcoolul poate provoca retenție de apă în țesuturile feței, ceea ce face ca aceasta să pară umflată. Pe termen lung, consumul de alcool poate duce, de asemenea, la o scădere a rezervelor de vitamina A, ceea ce poate avea un impact asupra sănătății pielii.
Aerul uscat din cabină își pune amprenta și asupra ochilor, provocând înroșirea și iritarea acestora. O problemă mai gravă sunt ochii injectați, deoarece alcoolul provoacă dilatarea vaselor de sânge, ceea ce poate agrava iritația declanșată de aerul uscat din avion.
Citește și: De ce aurora boreală nu va mai fi vizibilă. Care este motivul invocat de specialiști
Se știe că zborul crește rata flatulenței și a altor probleme digestive. Se crede că acest lucru se întâmplă din cauza modului în care organismul reacționează la schimbările rapide ale presiunii atmosferice, deoarece gazele care sunt generate în mod natural se eliberează.
Alcoolul, care este un produs al fermentației, poate exacerba acest efect. Băuturile alcoolice sunt de obicei carbogazoase sau bogate în zahăr, ceea ce poate duce la creșterea producției de gaze în organism.
Tromboza venoasă profundă este probabil cea mai cunoscută și temută problemă de sănătate legată de călătoriile cu avionul. Ea se referă la cheaguri de sânge periculoase care se dezvoltă în picior și e legată de sedentarism pentru perioade lungi de timp.
O călătorie de trei ore cu avionul este suficientă pentru a crește riscul de TVP. De aceea, experții încurajează oamenii să se ridice și să se miște puțin pentru fiecare oră petrecută în avion.
De asemenea, se știe că alcoolul crește riscul de TVP. Face acest lucru în două moduri, primul fiind deshidratarea, care crește riscul de formare a cheagurilor de sânge. Al doilea este că beția poate împiedica o persoană să facă mișcare și provoacă stări de inconștiență.
Răul de călătorie este o afecțiune frecventă în avioane, mișcarea în sus și în jos a decolării, aterizării și turbulențelor, combinată cu aerul uscat, poate provoca senzația de greață.
De asemenea, alcoolul poate provoca greață. Acest lucru se datorează faptului că alcoolul irită mucoasa stomacului, ceea ce duce la o creștere a acidului care poate provoca senzația de greață.