Antena Căutare

Ce semne îngrijorătoare anunță probleme ale tiroidei

O stare de oboseală continuă, o minte încețoșată, câteva kilograme în plus sunt deja motive suficiente pentru care oricine s-ar gândi la posibile cauze ce declanșează o astfel de schimbare. 

O stare de oboseală continuă, o minte încețoșată, câteva kilograme în plus sunt deja motive suficiente pentru care oricine s-ar gândi la posibile cauze ce declanșează o astfel de schimbare. Pot fi deja semnale de alarmă privind disfuncționalitatea glandei tiroide. În aceeași listă de simptome se adaugă și pierderea părului, transpirația excesivă sau anxietatea. Iată de ce este important să mențineţi sănătatea tiroidei.

Tiroida, glanda care nu doare

Glanda tiroidă aparține de sistemul endocrin. Rolul acesteia este de a secreta hormoni, care influențează metabolismul. Hormonii secretați de această glandă se numesc tirotoxină (T4) și triodotironină (T3). Au rol esențial în funcțiile vitale ale organismului, astfel încât o dereglare a glandei atrage după sine consecințe în lanț.

Probleme ale tiroidei se întâlnesc mai adesea în cazul femeilor. Glanda, ce are formă de fluture și se localizează în partea anterioară a gâtului, nu trebuie să aibă un nivel al hormonilor secretați nici mai prea mare, nici prea mic. De funcționarea glandei tiroidei se leagă respirația, menstruația, pulsul, tensiunea, sistemul nervos central și periferic, colesterolul, metabolismul și tonusul muscular.

Articolul continuă după reclamă

Glanda tiroidă nu doare, iar probleme ale acesteia pot fi un tablou clinic de simptome ce vă trimite la medicul specialist. Relavant este consultul de specialitate însoțit și de o ecografie a glandei. Un astfel de pachet de servicii este oferit în cadrul clinicii private Alma Clinic, serviciile medicale de endocrinologie Suceava fiind posibil de decontat și prin CAS.

Simptome ale tiroidei care nu funcționează optim

Schimbare bruscă în greutatea corporală

Procesul de îngrășare și slăbire este de obicei unul instalat treptat ori o trecere bruscă dintr-o etapă în alta este mereu un semn de îngrijorare. O problemă comună a celor cu probleme ale tiroidei se referă la îngrășarea sau slăbirea bruscă. În cazul pacienților cu un nivel scăzut de hormoni secretați de tiroidă se notează o scădere a greutății (hipotiroidism), iar la polul opus sunt cei cu un nivel prea mare de hormoni secretati de tiroidă (hipertiroidism).

Disconfort la nivelul gâtului

O stare de disconfort la nivelul gâtului însemnând senzația de gât umflat, schimbări ale vocii pot fi alte simptome ce vă trimit la medic. Pacientul remarcă mai greu, dar cei din jur ar putea semnala o diferență notabilă a tonului vocii, de obicei se îngroașă când este vorba de hipotiroidie. Cazul opus, al vocii subțiri se remarcă mai predominant în cazul bărbaților, când este vorba de hipertiroidie.

Hipertensiune

La unii pacienți hipertensiunea este starea care alarmează și se depistează în cele din urmă o problemă endocrinologică. În cazul afecțiunilor de tiroidă există un risc de două ori mai mare de hipertensiune.

Stare de frig sau transpirație excesivă

Un alt efect asupra organismului atunci când glanda tiroidă nu funcționează corect se referă la abilitatea de a regla temperatura corpului. Astfel, persoanelor în cauză le este adesea frig sau dimpotrivă, suferă de transpirație excesivă.

Oboseală inexplicabilă

Sunt multe afecțiuni ce determină o stare accentuată de oboseală. Un deficit al tiroidei duce la această stare de asemenea. Oboseala este adesea însoțită de slăbire, durere musculară. Totul devine dificil, deși este vorba de activități banale.

Alte simptome

La această listă se pot adaugă de asemenea senzaţia de sufocare sau palpitațiile, modificări de menstruație, memorie afectată, stare psihică precară. În unele cazuri tiroida cu probleme determină și schimbări la nivelul pielii, tulburări digestive, căderea excesivă a părului.

Diagnosticare și tratament

Cu cât este depistată mai timpuriu o problemă a tiroidei, cu atât mai bine. Se impune vizita la medicul specialist. Medicul de familie poate de asemenea să vă îndrume corect. În cadrul vizitei medicale se iau în considerare simptomele descrise de pacient, precum și o analiză de sânge și/sau ecograf a glandei.

După un diagnostic corect, medicul decide și tipul de tratament relevant. Se impune un tratament medicamentos, cu administrare zilnică. Pe termen lung tratamentul este ajustat privind dozajul în funcție de evoluția bolii. În ultimă instanță se poate recomanda și intervenția chirurgicală, dar acest lucru nu scutește pacientul de continuarea unui tratament hormonal.

Atunci când aveți dubii, cel mai bine vă îndrumă un medic. Alma Clinic vă așteaptă în una dintre cele două locații, Suceava sau Fălticeni. Aparatura performantă, o echipă medicală competentă și serviciile medicale la înalte standarde sunt motive bine întemeiate pentru care această clinică este o recomandare. Pentru a programa un consult vizionați datele de contact din cadrul paginii oficiale, www.almaclinic.ro .

Ce beneficii au afinele pentru sănătate... Dieta oloproteică cu care Amalia Năstase a slăbit 12 kg. Meniu și alimente permise...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x