Există cinci clase de anticorpi:, imunoglobulina A (IgA), IgG, IgM, IgD și IgE. Cel mai comun tip de anticorpi este reprezentat de imunoglobulinele G (IgG). În acest articol vom vorbi despre rolul lor și motivele pentru care sunt recomandate analizele IgG.
Ce fac anticorpii IgG
Acest tip de anticorpi este prezent în cantități mari în sânge și fluide tisulare, iar rolul său este acela de a ne proteja de infecțiile bacteriene și cele virale.
IgG este singura clasă de imunoglobuline capabilă să traverseze placenta, ceea ce înseamnă că îi asigură și fătului protecție imunitară într-o anumită măsură. De asemenea, acești anticorpi sunt secretați și în laptele matern; odată ce au fost ingerați de copil, pot fi transportați în sânge și îi vor conferi imunitate.
De ce sunt necesare analizele IgG
Testele pentru imunoglobulină G măsoară cantitatea de anticorpi din sânge, ceea ce înseamnă că va duce și la depistarea unei eventuale deficiențe. De asemenea, în urma acestor analize, medicul își poate da seama dacă ai o infecție sau dacă ai dobândit imunitate la una anume. Cel mai comun tip de test este cel sânge.
Medicul tău îți poate recomanda un test de imunoglobulină dacă ești predispus la infecții, în special ale sinusurilor, plămânilor, stomacului sau intestinelor. De asemenea, ți se va mai recomanda dacă te confrunți cu:
- Diaree persistentă;
- Pierdere în greutate;
- Febră a cărei cauză nu poate fi explicată;
- Iritații ale pielii;
- Alergii;
- HIV/SIDA;
- Mielom multiplu.
Ce presupune un test de imunoglobulină
Un astfel de test durează, de regulă, mai puțin de 5 minute. Ți se va lua o mostră de sânge venos din braț, va fi trimisă la un laborator pentru analize, iar în câteva zile vei putea primi rezultatele.
Ce indică nivelurile scăzute sau ridicate de imunoglobuline
Valorile normale pentru anticorpii IgG pot varia, însă în cazul adulților acestea sunt cuprinse, de regulă, în intervalul 700–1,500 mg/dL sau 7.0–15.0 grame pe litru (g/L).
Nivelurile scăzute de imunoglobuline pot indica:
- O boală a rinichilor;
- Arsuri grave;
- Complicații ale diabetului;
- Malnutriție;
- Septicemie;
- Leucemie.
Dacă testul arată niveluri ridicate de imunoglobuline, acest lucru poate indica:
- O boală autoimună;
- Hepatită;
- Ciroză;
- Mononucleoză;
- O infecție cronică;
- O infecție virală;
- Mielom multiplu;
- Limfom non-Hodgkin.
Anumite medicamente, cum sunt anticoncepționalele, de exemplu, chimioterapia, alcoolul și drogurile recreative pot influența rezultatul acestor teste. De asemenea, dacă ai primit o transfuzie de sânge sau dacă te-ai vaccinat în ultimele 6 luni, rezultatele testului s-ar putea să nu fie concludente.
Cu alte cuvinte, faptul că rezultatele nu sunt normale nu înseamnă neapărat că suferi de o afecțiune ce necesită tratament. Medicul tău este singurul în măsură să interpreteze rezultatele acestor analize și să prescrie tratamentul necesar, dacă este cazul.
Deși sunt cel mai mic tip de imunoglobuline, anticorpii IgG joacă un rol foarte important în lupta împotriva infecțiilor bacteriene și virale. Te protejează de infecții, amintindu-și la ce viruși și bacterii ai fost deja expus; când aceștia încearcă să ”atace” din nou, sistemul tău imunitar știe deja cum să riposteze.
Dacă nivelul acestor anticorpi este mai scăzut, ești mai predispus la infecții. Fie că te naști cu un sistem imunitar care produce niveluri scăzute de anticorpi, fie că acesta produce mai puțini anticorpi ca răspuns la anumite boli, o astfel de deficiență poate fi depistată în urma analizelor recomandate de medic.
(P) Sfaturi de care să ții cont pentru a preveni apariția amenoreei... Din ce sunt făcuți crenvurștii și de ce reprezintă un real pericol pentru sănătate. Adevărul este mult mai dur decât par...