Antena Căutare

Ce trebuie sa stii despre bacteria E-coli

Este o afectiune ce da batai de cap in ultima vreme, asa ca ne-am propus sa aflam mai multe despre ea, despre cum sa evitam imbolnavirile, precum si cateva recomandari de la specialisti.



Recomandari si contraindicatii

In cazul recent al epidemiei de E-coli cu tulpina 0104-H4 sunt necesare masuri de izolare a pacientilor bolnavi. Acestea presupun oprirea diareei, corectarea anemiei secundare si a bilantului ionic uneori prin solutii perfuzabile. La fel de importanta, spune dr. Marian Zota, este evitarea automedicatiei, care in Romania a devenit o moda. Prin urmare, nu se administreaza agenti antidiareici deoarece acestia impiedica intestinul sa faca o evacuare corespunzatoare a germenilor si asa aderenti. La fel, trebuie ocolite antibioticele care ar putea agrava anumite suferinte renale asociate.

Simptomele apar in curs de 24-72 de ore si daca din diverse motive, prezentarea de urgenta la medic nu este posibila hidratarea este extrem de importanta. Apa plata, apa minerala, ceaiurile cu adaos de zahar si sare, sucurile, inclusiv blamatele bauturi carbogazoase comerciale si eventual antiseptice intestinale, toate sunt recomandate ca masura de prim ajutor.

Atentie!

Articolul continuă după reclamă

Mecanismul principal de transmitere al bacteriei E-coli este cel oral sau prin maini murdare. Acesta presupune ingerarea unor alimente contaminate sau a apei murdare, cu dejectii. In sezonul cald un rezervor important de infectie sunt piscinele si apele folosite pentru scaldat.

Sfatul specialistului (Dr. Alexandru Theodor Amarfei, Clinica Romgermed)

"E-coli nu poate sa produca infectii agresive decat daca
contaminarea se face cu un numar relativ mare de bacterii. Cu alte cuvinte, nu este nevoie ca alimentul sa fie complet steril, ci numai foarte bine spalat. Tratamentul nu trebuie realizat "dupa ureche" deoarece, chiar si atunci cand antibioticele sunt eficiente, uciderea germenilor elibereaza toxine in exces lucru ce poate duce la o agravare a bolii desi bacteria este distrusa."

Sfatul specialistului (Dr. Marian Zota, medic specialist Gastroenterolog Clinica MEDAS)

„Alimentele incriminate ca putand fi contaminate cu tulpini patogene de E-coli sunt: carnea de vita, mai ales cea tocata si preparata la regim termic scazut, laptele si branzeturile nepasteurizate, sucuri de fructe contaminate, cereale incoltite sau muguri de legume (ca in cazul actualei epidemii din Germania) sau spanac. Ca preventie este indicata evitarea consumului de alimente ce par alterate, spalarea cu apa a cruditatilor, prepararea termica corespunzatoare a carnii, consumul de apa numai din surse testate, buna igiena personala (spalarea corecta a veselei si a mainilor)."

In mod specific la circa 24-72 ore de la ingestia alimentului contaminat apar urmatoarele simptome:

- crampe violente;
- scaune diareice numeroase, apoase apoi sangvinolente pana la sange curat;
- paloare;
- urina inchisa la culoare si chiar reducerea cantitatii de urina
inapetenta;
- greata si in final varsaturi;
- febra poate fi consecinta deshidratarii.

Citeste si Revista Felicia!
Foto: donnainforesearching.com

O dieta controversata: cea cu carbohidrati... Inotul in timpul sarcinii creste tonusul si mobilitatea...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x