Mai exista categorii ale chisturilor randuite dupa alte criterii. Sunt chisturi lichidiene, cu membrana fina, cu lichid in interior. Aceasta categorie de chisturi sunt necanceroase, de multe ori functionale.
Atentie! Pot fi si organice. Pot aparea si chisturi seroase benigne, adica necanceroase, care sunt formatiuni solide. Mai putem vorbi si despre categoria chisturilor endometriene care se elimina chirurgical. Si, in fine, in categoria chisturi sunt incluse si cele dermoide, formate din amestecuri de par, de fragmente osoase.
Norocul este ca aceasta categorie de chisturi ovariene sunt necanceroase. Totusi, ele trebuie inlaturate chirurgical. Care sunt simptomele care anunta posibile chisturi ovariene. Femeia are dureri, sangerari si medicul ginecolog descopera chisturi ovariene.
Alte chisturi ovariene sunt descoperite la examenele cu ecograful. Intrebarea este daca nu cumva chistul ovarian poate ascunde un cancer de ovar? Iar al doilea semn de intrebare este daca acest chist ovarian e functionl si se retrage de la sine sau este organic. Chistul organic, deci nefunctional, persista peste trei luni. Daca viata acestui chist a depasit trei luni se impune operatia.
Chisturile seroase sau dermoide se opereaza laparoscopic si fragmentele sunt trimise la examenul de laborator ca nu cumva sa fie cancer. Daca este vorba despre cancer, chirurgul este obligat sa scoata amebele ovare, uterul, trompele, anexele, praporele, eventual, si apendicul. Urmeaza chimioterapia. In stadiul intai de cancer ovarian vindecarea este de 75%.
Citeste si Jurnalul National!
Foto: healblog.net
VIDEO! Atentie la sucurile din magazine!... Adictia alimentara iti poate aduce numai probleme...