Antena Căutare

Condimentele te ajuta sa-ti mentii sanatatea

Stiai ca mirodeniile joaca si un rol foarte important in mentinerea sanatatii organismului, avand un continut bogat de vitamine si proteine? In Extremul Orient nu exista medicamente naturiste care sa nu aiba in compozitie si condimente.

In orice bucatarie trebuie sa se regaseasca, in afara de sare si piper, si alte condimente, care ar fi bine sa faca parte din alimentatia zilnica.

Potrivit specialistilor, cele mai bune condimente sunt: oregano, ghimbir, scortisoara, chili, boia, chimen, curcuma, rozmarin, busuioc, boabe de mustar, salvie, hrean, usturoi, cimbr, marar, leustean, sofran si patrunjel.

Studii realizate recent atesta faptul ca mirodeniile au un continut mult mai mare de antioxidanti decat legumele si fructele. Antioxidantii ajuta la prevenirea diverselor boli, cancer, Alzheimer, diabet sau a bolilor cardiovasculare, dar si la pastrarea elasticitatii pielii.

Oregano
Oregano este condimentul traditional al bucatariei italiene, planta fiind originara din bazinul Marii Mediterane si sudul Americii de Nord. Este o sursa bogata de vitamina K, necesara pentru mentinerea sanatatii sistemului osos, dar si pentru coagularea sangelui.

Articolul continuă după reclamă

Condimentul este indicat si impotriva balonarilor sau a durerilor de stomac, iar fibrele din oregano reduc riscul aparitiei cancerului de colon. Oregano se foloseste la paste si pizza, precum si la diverse mancaruri de legume pregatite cu dovlecei, ardei gras, vinete sau presarat pe friptura de porc ori de vita.


Ghimbir
Ghimbirul este folosit din timpuri stravechi, fiind originar din India. Este indicat in combaterea afectiunilor respiratorii, dar si persoanelor cu circulatia periferica deficitara. Prin stimularea metabolismului, ghimbirul ajuta la eliminarea toxinelor, precum si la accentuarea procesului de ardere a grasimilor.

Acest condiment este indicat si persoanelor deprimate, dar si ca adjuvant in tratamentul durerilor de gat, astm, guturai, gripa, digestie dificila, gastrita hipoacida, stari de balonare si convalescenta.

Scortisoara
Este un condiment folosit de mult timp in Egiptul antic, excelent pentru a da aroma budincilor, prajiturilor, compoturilor sau dulceturilor. Inca din Evul Mediu scortisoara era folosita impotriva problemelor circulatorii si cardiace, pentru reglarea activitatii sistemului nervos, a spasmelor digestive, precum si in cazurile de dereglari ale apetitului.

Piper
Este considerat regele condimentelor, in toata lumea fiind consumate anual tone de piper negru. Este extrem de puternic in tratarea diverselor afectiuni: infectii ale sistemului respirator, astenie, reumatism si stari de indigestie. Piperul trebuie consumat insa cu precautie de catre persoanele care sufera de hipertensiune arteriala, gastrita hiperacida si stari de nervozitate.

Curcuma
Face parte tot din familia ghimbirului si este foarte bogata in uleiuri eterice, fiind folosita pentru prima data de catre popoarele Orientale. Acest condiment da preparatelor un gust picant si poate fi folosita la prepararea supelor, a salatelor si legumelor prajite. Radacina de curcuma are o actiune antibacteriana, intareste imunitatea, ajuta la purificarea sangelui si la tratarea ulcerului gastric.

Mustar
Nelipsit de pe masa atunci cand mancam mititei sau crenvursti, mustarul este cel mai popular condiment, care ascunde in spatele gustului iute sau dulce-acrisor o adevarata sursa de sanatate.

Albe sau negre, semintele de mustar nu sunt folosite doar la condimentarea mancarurilor, ci si la tratarea diverselor afectiuni respiratorii. Specialistii il recomanda si persoanelor care sufera de constipatie cronica sau de lipsa poftei de mancare, dar si pentru reglarea activitatii hormonale. Mustarul ajuta la cresterea tensiunii arteriale in cazul hipotensivilor si are un rol important in imbunatatirea circulatiei sangvine.

Chimen
Prin continutul bogat de magneziu si fier, semintele de chimen au proprietati anicancerigene, in acest caz fiind indicat ceaiul din seminte de chimen. Specialistii recomanda chimenul si in cazul afectiunilor digestive. De asemenea, datorita proprietatilor antiseptice, el este indicat si in cazul tratarii formelor usoare de raceala.

Citeste Revista Felicia

Consuma des alimente care combat nervozitatea... Plantele - bune pentru sanatate, dar nu intotdeauna...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România Vineri, 10.01.2025, 10:32
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x