Pe taraba, cutii cu creme, fond de ten sau rujuri stau insirate, in soare. La peste 35 de grade Celsius. Comerciantii nu par sa ia in serios grijile noastre. Clientele intreaba mai degraba de pret, decat de conditiile de expunere a produselor. De termenul de garantie. Sau de instructiuni de folosire.
In plus, in lipsa unor instructiuni de folosire in limba romana, garantia e doar verbala. Unii comercianti, insa, stiu bine la ce riscuri isi expun clientele. Dar cata vreme merge si-asa, pentru ca nimeni nu-i amendeaza, ridica din umeri.
Medicii trag insa, un semnal de alarma. O economie de cativa lei va poate costa sanatatea. “Folosind creme deteriorate sau care au stat la temperaturi mai mari de peste 25 de grade, in caldura, pot provoca pe termen lung, cancere de piele”, a explicat medicul specialist Gabriela Tuducea.
Imediat dupa folosire, reactiile pot fi tot neplacute. “Apar dermatite de contact, alergii, deshidratare la nivel local si apar si probleme mult mai grave in momentul in care persoana respectiva are un astm bronsic”, a mai spus medicul.
Cosmeticele, indiferent de marca, trebuie cumparate doar din farmacii sau din magazinele si raioanele de specialitate. Clientele trebuie sa se uite cu atentie la data expirarii produsului. Si sa aiba grija ca acesta sa nu fi fost desigilat.