Raspunsul este foarte simplu: trebuie sa facem miscare. Sa incepem sa consumam mai multa energie si sa ne acceleram putin metabolismul. Daca reusim sa ne schimbam putin cate putin rutina zilnica, sa ne crestem treptat nivelul de activitate fizica, vom avea pe toate planurile de castigat: fizic, mental, emotional, chiar si spiritual...
Bun, dar la modul practic, ce-i de facut?
Cele mai usoare schimbari sunt cele care ne sunt cel mai la indemana. Ce-ar fi, de exemplu, sa incepem sa mergem mai mult pe jos? Sa renuntam sa ne mai urcam in masina cand mergem in coltul strazii dupa paine. Sau sa incepem sa tundem singuri iarba si trandafirii din curte. Sa ducem pe jos copilul la gradinita si la scoala. Sau la acele ore de sport pe care am insistat sa le faca in plus fata de cele de la scoala. Iar daca am reusi cu aceasta ocazie sa facem si noi vreun sport alaturi de copilul nostru, sa jucam ceva sau pur si simplu sa ne harjonim cu el in aer liber.
O sa spuneti ca acest gen de activitati nu sunt suficiente. Ca sunt schimbari prea mici ca sa faca vreo diferenta si ca ar trebui sa alergam cel putin maratonul pentru a vedea vreo imbunatatire. Iar in epoca in care se recomanda minim 30 de minute de activitate fizica pe zi, cum am putea simti ceva dupa numai atat? Ei bine, trebuie sa va contrazic.
Sigur ca o data pornite, aceste mici schimbari ne vor trezi pofta mult-uitata de activitate fizica si este probabil sa vrem mai mult. Atunci putem sa mergem la un jogging in parc, cu un prieten la tenis, sau sa ne facem un abonament la bazinul de inot, la aerobic sau la fitness. Oricare din aceste optiuni am alege, avem numai de castigat. Dar cu cat activitatea pe care ne-o propunem este mai organizata, cu atat numai gandul de a merge la o "sala" poate sa ne dea fiori. Cum se vor uita ceilalti la noi, cum ne vom descurca printre exercitii, aparate si masinarii?
Din nou, raspunsul este dezamagitor de simplu: nu conteaza! Nu este atat de important unde anume am ales sa mergem, ce anume preferam sa facem, care exercitii si miscari, cat este de important sa ajungem acolo! Asa cum spunea cineva: "calatoria de 1000 de mile incepe cu primul pas". Cel mai greu este sa reusim sa ne urnim.
Chiar daca nu avem nici cel mai mic chef, cel mai important este sa plecam spre locul acela, fara sa ne gandim la ce anume vom face cand ajungem. Caci, asa cum pofta vine mancand, ne vom convinge de faptul ca o data ajunsi acolo, ne vom integra usor si sigur vom gasi ceva captivant de facut, vom intra rapid "in joc" si nici nu vom simti cum zboara timpul. Iar cand ne vom intoarce acasa, nici nu ne va veni sa credem ca eram cat pe ce sa ratam o sedinta asa de reusita! Sigur, asta pana data viitoare, cand o vom lua-o de la capat.
Citeste si Sfatul Parintilor
FOTO: coltmonday.wordpress.com