- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Mănușile oferă protecția necesară mâinilor atunci când intri în contact cu diferite obiecte sau substanțe. Folosirea lor este obligatorie în anumite activități din domeniul medical, turistic, al construcțiilor și al serviciilor. Alegerea produsului potrivit se face în funcție de aparatura și substanțele utilizate.
Materialul din care sunt confecționate, forma și tipul de protecție asigurat sunt câteva dintre criteriile de care trebuie să ții cont pentru achiziționare. Dacă pe un șantier mănușile au rolul de a-l proteja doar pe cel care le folosește, în domeniul medical, cel cosmetic sau alimentar, acestea îl protejează atât pe purtător, cât și persoanele sau obiectele cu care acesta va intra în contact.
Pentru desfășurarea corespunzătoare a oricărei activități, manevrabilitatea mănușilor reprezintă un element cheie. Dincolo de gradul de protecție asigurat, produsul ales trebuie să aibă și capacitatea de a oferi un grad de dexteritate similar celui resimțit în cazul mâinilor libere.
Tipul de protecție asigurat
Fiecare domeniu de activitate impune un anumit tip de protecție. Unele meserii au nevoie de rezistență sporită, altele de aderență, iar în cazul unor activități, mănușile utilizate trebuie să ofere posibilitatea de a simți forma sau textura obiectelor manipulate.
În industria grea se folosesc mănuși din materiale dure, care nu oferă prea multă dexteritate, dar care protejează împotriva loviturilor sau a accidentelor. Pentru mânuirea sculelor sau a altor obiecte, mănușile special confecționare pot avea inserții abrazive.
Cei care utilizează substanțe chimice au nevoie de mănuși confecționate din materiale rezistente, care să nu permită contactul cu pielea. Producătorii menționează pe etichete substanțele împotriva cărora oferă protecție, așadar citirea cu atenție a informațiilor are o deosebită importanță.
Există, de asemenea, mănuși speciale pentru cei ce lucrează la temperaturi extreme. Cele mai comune modele sunt mănușile de grădinărit, utilizate în activitățile casnice.
Cele mai bune forme de mănuși
Forma cea mai bună a mănușii este dictată de scopul întrebuințării acesteia. Există, în primul rând, mănuși cu degete și mănuși fără degete. Primele oferă mai multă dexteritate, cele fără degete fiind mult mai groase și având capacitatea de a oferi un grad sporit de protecție împotriva loviturilor.
În funcție de materialele cu care intri în contact, ai nevoie ca mănușa pe care o porți să acopere doar degetele și palmele (până la încheietură), sau inclusiv antebrațul. Pentru activități ce implică manipularea obiectelor de mici dimensiuni se recomandă utilizarea mănușilor cu degetele decupate.
Este foarte important ca mănușile să aibă măsura potrivită și să fie bine fixate pe mâini. O mănușă prea largă folosită pe un șantier poate expune la accidente dacă se agață de un utilaj, iar o mărime mai mică decât forma mâinii nu este doar incomodă, ci poate provoca și răni din cauza cusăturilor interioare.
Dincolo de protecție, producătorii de mănuși investesc foarte mult în tehnologii care să ofere confort utilizatorilor. O gamă variată de textile speciale folosite pentru realizarea căptușelii are rolul de a ventila suprafața mâinii, oferind un plus de confort.
Materialul din care sunt confecționate mănușile
Industria producătorilor de mănuși utilizează cele mai diverse materiale: piele, vinil, PVC, poliuretan, neopren, Kevlar, bumbac, lână, carbon, aluminiu. Un domeniu deosebit în care se impune lucrul cu mănuși este cel medical. Persoanele care activează în sectorul medical au nevoie de mănuși speciale de examinare, confecționate din latex.
Mănușile latex nepudrate sunt potrivite pentru consultații și terapii, protejând atât personalul medical, cât și pacientul. Mănușile latex pudrate sunt de două feluri: cu amidon de porumb și cu mentă. Prima variantă poate fi folosită și în domeniul alimentar, dacă include produse cu certificare pentru contactul cu alimentele. Mănușile pudrate cu mentă sunt utilizate în special de medicii stomatologi, pentru a oferi, pe lângă protecția igienică, și un confort sporit pacienților.
Mănușile de menaj, rezistente și utile în realizarea treburilor casnice ce implică utilizarea detergenților și a substanțelor chimice sunt realizate tot din latex. În funcție de tipul activității pe care o desfășori, poți descoperi cele mai eficiente mănuși de latex la cele mai bine prețuri, în diverse modele și culori.
Rolul mănușilor este de a asigura protecția mâinile în manevrarea diverselor obiecte sau la contactul cu anumite substanțe. Produsul potrivit trebuie să fie ales dintr-o gamă variată de forme și materiale. Este foarte important ca mănușa aleasă să se potrivească dimensiunilor mâinii, pentru a oferi confort și dexteritate.
8 alimente pentru dinți sănătoși, la copii și adulți. Ce să mănânci ca să previi cariile dentare... Mărturia cutremurătoare a soției unui pacient care a murit infectat cu bacteria acinetobacter, la spitalul „Marius Nasta...