Iarna aduce noi provocari... legumele si fructele proaspete lipsesc din natura si tentatiile sunt la tot pasul in bucataria traditionala atat de apreciata in aceasta perioada.
Postul
In tara noastra, dietele vegetariene sau postul religios reprezinta o grea piatra de incercare pentru cei sau cele care vor sa se hraneasca astfel. Daca vrei sa iti mentii greutatea, tine sub control sursele de carbohidrati, cum sunt cerealele (si produsele derivate), cartofii, orezul, fructele si pune accentul pe nuci, seminte, avocado, mazare, linte, naut, ciuperci, radacinoase. Cheia este o varietate cat mai mare de ingrediente, folosite in proportii optime, astfel incat sa se completeze si sa furnizeze organismului nutrientii de care are nevoie.
Grasimile
O dieta bogata in grasimi nu este atat de rea cum s-a crezut pana de curand. Importante sunt sursa grasimilor, modul de preparare si asocierea cu alte alimente. Alege grasimi cat mai naturale, crude (masline, avocado, seminte, nuci), nu prajite. Chiar si grasimea de porc poate fi acceptata, atata timp cat provine dintr-o sursa curata. Tineti cont ca in stratul de grasime al animalelor sunt depozitate chimicale cum ar fi metale grele, antibiotice, hormoni, pesticide etc. Evita asocierea grasimilor cu sursele de carbohidrati (cel putin la aceeasi masa): paine, mamaliga, cartofi, orez, dulciuri si sucuri (fie ele si naturale).
Alimentele conservate
In anumite cazuri sunt de preferat celor proaspete, obtinute prin agricultura chimizata excesiv. Legumele si fructele congelate pastreaza cel mai bine proprietatile celor proaspete si, in general, contin mai putini contaminanti decat cele conservate prin alte metode. Metodele traditionale de conservare presupun si folosirea unor cantitati mari de sare de bucatarie. Foloseste cat mai putina sare la restul alimentelor. Excesul de carne si organe poate declansa criza de guta sau poate stresa inutil rinichii. Echilibreaza cu legume si un consum de apa corespunzator - cel putin doi litri pe zi. Alcoolul si bauturile racoritoare care contin cofeina streseaza ficatul si deshidrateaza organismul, deci apa este cu atat mai importanta.
Mananca in portii mici si tine cont de faptul ca femeile au nevoie de mai putine calorii decat barbatii, deci si cantitatea de mancare trebuie sa fie mai mica. Portiile mici, chiar daca sunt mai multe pe zi, te vor ajuta sa tii foamea sub control si iti vor da in acelasi timp posibilitatea sa gusti dintr-o varietate mare de bunatati. Mestecand lent mancarea, dai timp semnalului de „satul" sa ajunga la creier inainte sa fi mancat prea multe calorii. Astfel, vei simti si mai bine toate aromele ascunse ale preparatelor de Sarbatori.
Nu uita de activitatea fizica: poti arde la sala sau prin activitati, caloriile in exces. O ciocolata se arde in doua ore de antrenament de intensitate medie-mare. Exista, de asemenea, o gama foarte larga de suplimente nutritive care ajuta la reducerea poftei de mancare, a poftei de dulciuri, la arderea accelerata a grasimilor, la suplimentarea cu vitamine si minerale. Evita produsele procesate. Alege preparatele traditionale, facute in casa, din ingrediente curate; altfel risti sa faci din aceasta perioada cea mai daunatoare perioada, atat pentru sanatate, cat si pentru forma ta fizica.
Ai grija si de copii: alege calitatea in detrimentul cantitatii atunci cand vine vorba despre dulciurile pentru ei. Daca au la dispozitie cantitati mari de bunatati, exista sanse mari sa faca abuz si sa le manance pe toate. Corpul unui copil este mai sensibil decat cel al unui adult atunci cand vine vorba de excesul de zahar, grasimi procesate, bauturi acide, cofeina.
Citeste si Good Food!
FOTO: hepta.ro
VIDEO! Gheata si sarea - ideale pentru detoxifiere!... 7 sfaturi pentru a-ti mentine organismul tanar...