Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:00iUmor extraViral

Cum să-ți faci mai mult timp pentru tine

Ai simțit vreodată că n-ai timp să faci nimic din ceea ce îți dorești? Sau că jobul, familia și responsabilitățile te țin mereu ocupat și departe de obiectivele tale? Mulți ne trăim viața într-un ritm alert și muncim până la finalul zilei. Astfel, ne rămâne foarte puțin timp pentru noi. Din fericire, există strategii prin care se poate obține mai mult. Iată câteva dintre acestea!

Ai simțit vreodată că n-ai timp să faci nimic din ceea ce îți dorești? Sau că jobul, familia și responsabilitățile te țin mereu ocupat și departe de obiectivele tale? Mulți ne trăim viața într-un ritm alert și muncim până la finalul zilei. Astfel, ne rămâne foarte puțin timp pentru noi. Din fericire, există strategii prin care se poate obține mai mult. Iată câteva dintre acestea!

Scapă de activitățile care te țin ocupat

‘’N-am timp’’ e doar o scuză! Dacă analizezi ce faci zilnic, vei observa că ai destul de mult. Problema e faptul că îl pierzi într-un mod neproductiv. Majoritatea activităților tale sunt mărunte și insignifiante. Dar adunate, numai lasă loc pentru ceea ce contează cu adevărat.

Dacă îți notezi tot ce faci, de dimineața până seara, vei observa următoarele:

  • multe din task-urile tale îți consumă timp dar sunt nefolositoare
  • te confrunți mereu cu notificări, reclame și alte distrageri de atenție
  • te uiți prea mult la filme și seriale
  • unele lucruri ai putea să le faci de cel puțin 2 ori mai repede
  • stai minim 1 oră pe rețelele sociale

Cu alte cuvinte, chiar dacă simți că ai agenda plină, în realitate procrastinezi mult. Cum poți schimba asta? Setează-ți prioritățile! Renunță la navigatul pe internet și treburile casnice și concentrează-ți atenția asupra activităților care te ajută să crești ca persoană. Timpul petrecut cu tine trebuie să fie o prioritate și asta presupune să lași deoparte unele obiceiuri vechi.

Cumpără-ți timpul înapoi

Conceptul acesta se referă la comoditate. Există foarte multe servicii care îți pot face viața mai ușoară. Cu cât apelezi mai des la ele, cu atât vei economisi mai mult timp, pe care ulterior îl poți folosi pentru tine.

Exemple de metode pentru a-ți cumpăra timpul înapoi:

  • Angajează pe cineva să-ți facă curat în casă;
  • Comandă mâncare de la un fast food in Bucuresti cu livrare;
  • Du-ți hainele la curățătorie;
  • Angajează pe cineva să-ți plimbe animalul de companie.

Unele din aceste lucruri le faci deja în anumite circumstanțe. Dar nu trebuie să te simți vinovat dacă începi să le faci mai des. De multe ori, să-ți cumperi timpul înapoi e cea mai eficientă metodă pentru a scăpa de griji!

Spune ‘’nu’’ fără să te simți vinovat

Mulți facem lucruri pe care nu dorim cu adevărat să le facem. De ce? Fiindcă vrem să fim plăcuți de cei din jur. Această dorință ne afectează viața într-un mod negativ. Nu e nimic greșit în a fi o persoană de treabă. Însă nu trebuie să spui ‘’da’’ la orice.

Dacă faci mereu favoruri, oamenii îți vor cere din ce în ce mai mult ajutor. Vrei să te respecte pe tine și timpul tău? Învață să spui nu! Dacă nu vrei să faci ceva, nu e nevoie să ai o scuză sau să te justifici. Refuză politicos și fără ocolișuri! Vei fi surprins de cât mult timp poți avea pentru tine când nu mai ești disponibil pentru alții la orice oră.

Renunță la perfecționism

Când ești perfecționist, ai și așteptările nerealiste. Deși te vei strădui să le atingi, de cele mai multe ori nu vei reuși. Asta va duce la stres și frustrări. Și evident, la timp pierdut ce l-ai putea folosi pentru tine.

De ce să treci prin asta? Productivitatea se vede în rezultate, nu în eforturile pe care le depui. Dacă poți face ceva bine, e suficient. Gândirea de tipul ‘’totul sau nimic’’ e o pierdere de vreme. Multe lucruri pot aștepta sau le poți elimina din program. .

Ești hotărât să ai mai mult timp?

După cum vezi, să ai timp pentru tine nu e atât de greu. Dacă faci din asta o prioritate, e chiar foarte simplu. Urmează aceste sfaturi și vei câștiga cel puțin câteva ore pe săptămâna.