Antena Căutare

Cum te tratezi de gastroenterita de iarna

Imediat dupa Sarbatorile Craciunului se inregistreaza o crestere a persoanelor care fac infectii intestinale. Virusul gastroenteritei isi face simtita prezenta cu suficiente simptome care ne dau viata peste cap. Se vorbeste chiar de o epidemie de enterocolita in aceasta perioada. Este asa-zisa "gastroenterita de iarna" Pentru a face fata acestui agresor, medicii indica o singura solutie: igiena ireprosabila.

Cel mai des gastroenterita este adu­sa de un virusnumit rotavirus. Dar in unele cazuri, vinovata sunt si bac­terii ca salmonela, E. coli, shigella, aeromonas, listeria. La o parte din­tre pacienti provoaca diaree si sta­ri de voma timp de 2-3 zile, dar la ma­joritatea persista cu stari ne­pla­cute, dar nepericuloase. La diaree si vo­­ma se mai adauga, in scurt timp, du­reri de cap, febra, oboseala. Persoa­nele in varsta si copiii sunt cei mai vul­­ne­rabili la actiunea acestor mi­cro­­organisme.

In cazul acestor categorii de persoane, gastroenterita poa­te provoca o deshidratare accentua­ta, din cauza diareei prelungite. Chiar in tari cu un sistem sanitar bine orga­ni­zat, cum este Franta, statisticile oficiale, indica aproximativ 600 de de­ce­se puse pe seama infectiei intestina­le, in principal copii sub cinci ani si batrani peste 75 de ani.

Facem gastoenterita atunci cand man­­cam alimente sau bem lichide con­­taminate. Si atunci cand ne aflam in contact cu persoane care au aceas­ta infectie intestinala. Dar pentru a di­mi­­nua riscul imbolnavirii nu-i nici o filozofie. Doctorul Doina Mihaila, medic de familie, spune ca trebuie doar:

1. Sa ne spalam frecvent si te­mei­nic pe maini cu apa si sapun;
2. Sa asi­guram igiena suprafetelor cu care ve­nim in contact;
Sa nu folosim in co­mun pahare, servetele, periute de dinti, prosoape;
3. Sa evitam folosirea veselei in co­­­mun cu un bolnav de gastroente­rita.

Gatroenterita poate fi prevenita. Pen­tru aceasta este necesar sa pre­param termic suficient toate alimen­tele, dar mai ales carnea si ouale, iar pas­trarea sa nu se prelungeasca mai mult de 1-2 zile chiar daca pre­pa­ra­tele sunt tinute la frigider. Prepararea in conditii optime mai inseamna spa­la­rea fiecarei componente: legume, car­ne, orez etc.

De asemenea, spa­la­rea cu grija a vaselor si a celorlalte us­ten­sile. Produsele lactate vor fi con­su­mate in limita termenului de valabilitate. Doctorul Doina Mihaila re­co­manda parintilor sa incurajeze co­pi­lul sa se spele cat mai des cu apa si sa­pun, obligatoriu inainte de a manca si dupa folosirea toaletei. De asemenea, parintii sa nu omita ca, imediat dupa ce au schimbat scutecul be­be­lu­su­lui, sa se spele pe maini.

Gastroenterita este o infectie care poa­te trece in 2-3 zile, cu un regim ali­men­tar adecvat si cu o hidratare co­res­­punzatoare. Pentru aceasta se re­co­manda 1-2 litri de lichide zilnic. Dupa ce bolnavului i-au disparut sta­ri­le de voma, el va bea, treptat, cantitati mici de apa sau solutii de hidratare.

Foto: metaclinic.com

A fost creat un gel care protejeaza de SIDA... VIDEO! Relaxare la baile termale...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x