Antena Căutare

Cum te tratezi de gastroenterita de iarna

Imediat dupa Sarbatorile Craciunului se inregistreaza o crestere a persoanelor care fac infectii intestinale. Virusul gastroenteritei isi face simtita prezenta cu suficiente simptome care ne dau viata peste cap. Se vorbeste chiar de o epidemie de enterocolita in aceasta perioada. Este asa-zisa "gastroenterita de iarna" Pentru a face fata acestui agresor, medicii indica o singura solutie: igiena ireprosabila.

Cel mai des gastroenterita este adu­sa de un virusnumit rotavirus. Dar in unele cazuri, vinovata sunt si bac­terii ca salmonela, E. coli, shigella, aeromonas, listeria. La o parte din­tre pacienti provoaca diaree si sta­ri de voma timp de 2-3 zile, dar la ma­joritatea persista cu stari ne­pla­cute, dar nepericuloase. La diaree si vo­­ma se mai adauga, in scurt timp, du­reri de cap, febra, oboseala. Persoa­nele in varsta si copiii sunt cei mai vul­­ne­rabili la actiunea acestor mi­cro­­organisme.

In cazul acestor categorii de persoane, gastroenterita poa­te provoca o deshidratare accentua­ta, din cauza diareei prelungite. Chiar in tari cu un sistem sanitar bine orga­ni­zat, cum este Franta, statisticile oficiale, indica aproximativ 600 de de­ce­se puse pe seama infectiei intestina­le, in principal copii sub cinci ani si batrani peste 75 de ani.

Facem gastoenterita atunci cand man­­cam alimente sau bem lichide con­­taminate. Si atunci cand ne aflam in contact cu persoane care au aceas­ta infectie intestinala. Dar pentru a di­mi­­nua riscul imbolnavirii nu-i nici o filozofie. Doctorul Doina Mihaila, medic de familie, spune ca trebuie doar:

1. Sa ne spalam frecvent si te­mei­nic pe maini cu apa si sapun;
2. Sa asi­guram igiena suprafetelor cu care ve­nim in contact;
Sa nu folosim in co­mun pahare, servetele, periute de dinti, prosoape;
3. Sa evitam folosirea veselei in co­­­mun cu un bolnav de gastroente­rita.

Articolul continuă după reclamă

Gatroenterita poate fi prevenita. Pen­tru aceasta este necesar sa pre­param termic suficient toate alimen­tele, dar mai ales carnea si ouale, iar pas­trarea sa nu se prelungeasca mai mult de 1-2 zile chiar daca pre­pa­ra­tele sunt tinute la frigider. Prepararea in conditii optime mai inseamna spa­la­rea fiecarei componente: legume, car­ne, orez etc.

De asemenea, spa­la­rea cu grija a vaselor si a celorlalte us­ten­sile. Produsele lactate vor fi con­su­mate in limita termenului de valabilitate. Doctorul Doina Mihaila re­co­manda parintilor sa incurajeze co­pi­lul sa se spele cat mai des cu apa si sa­pun, obligatoriu inainte de a manca si dupa folosirea toaletei. De asemenea, parintii sa nu omita ca, imediat dupa ce au schimbat scutecul be­be­lu­su­lui, sa se spele pe maini.

Gastroenterita este o infectie care poa­te trece in 2-3 zile, cu un regim ali­men­tar adecvat si cu o hidratare co­res­­punzatoare. Pentru aceasta se re­co­manda 1-2 litri de lichide zilnic. Dupa ce bolnavului i-au disparut sta­ri­le de voma, el va bea, treptat, cantitati mici de apa sau solutii de hidratare.

Foto: metaclinic.com

A fost creat un gel care protejeaza de SIDA... VIDEO! Relaxare la baile termale...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x