- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
De ce avem nevoie de lichide?
Doua treimi din corpul nostru este alcatuit din apa si fiecare proces din organism depinde de asta. In fiecare zi pierdem apa prin respiratie, transpiratie, urina si aceasta trebuie inlocuita pentru ca organismul sa functioneze corect. Deshidratarea severa iti poate pune viata in pericol, dar chiar si o deshidratare partiala poate cauza dureri de cap, dureri de muschi, oboseala.
Pe temen lung, nehidratarea adecvata duce la formarea pietrelor la rinichi si chiar a cancerului tractului urinar. Un aport corect de lichide poate imbunatati performantele fizice si psihice si poate reduce consumul exagerat de alimente, inducand senzatia de satietate.
De cat e nevoie?
In jur de doi litri (opt pahare mari) de lichide pe zi sunt necesari in general, dar depinde si de dimensiunea corpului, climat, activitate fizica. Copiii au nevoie de mai multe lichide decat s-ar crede in raport cu marimea lor, deoarece pierd mai usor lichidul din corp.
Sunt necesare mai multe lichide in perioada calda a anului, in timpul exercitiilor fizice, a sarcinii si alaptatului. Pentru unii, senzatia de sete nu este un bun indicator al nevoii de lichide, asa ca este bine sa iti dezvolti un obicei din a bea regulat. Daca consumi indeajuns de multe lichide, culoarea urinei trebuie sa fie pala pe parcursul zilei.
Ce este cel mai bine sa bei?
Apa este cea mai buna. Alte lichide precum laptele, sucurile naturale, ceaiul si cafeaua (consumata moderat) se pun la socoteala. Absorbi lichide inclusiv din mancare.
Lichide atunci cand faci efort
Bea suficiente lichide inainte, in timpul si dupa exercitiile fizice. Pentru cei mai multi, apa este cea mai buna. Pentru cei care se antreneaza mai mult de o ora sau pentru sportivii de performanta, bauturile speciale au multe avantaje: contin saruri si zaharuri in cantitati optime, au gust bun (nu foarte dulce).
Bauturi cu adaos de vitamine si ierburi
Adaosul de vitamine si ierburiin bauturile din comert este o tendinta de marketing si nu trebuie sa te bazezi pe aceste bauturi cand vine vorba de sanatatea ta. Cantitatea de vitamine sau ierburi este relativ mica. O varietate de alimente echilibrate si nutritive e cea mai buna cale pentru aportul necesar de vitamine si minerale.
Ponturi despre cum sa bei mai multa apa:
"Nu-mi place apa chioara"
· Bea apa rece din pahare atractive
· Adauga felii de lamaie sau menta
· Adauga un strop de sirop
"Uit sa beau"
· Tine o sticla cu apa mereu aproape
· Bea inainte de masa
· Bea cand ai o pauza
Cafeina
Cafeina este un stimulant care da un imbold mintii si corpului. In cantitati moderate poate revigora energia si puterea de concentrare. Daca bei prea multa, creste presiunea sangelui si afecteaza somnul. Corpul se adapteaza treptat la cafeina, insa bauturile pe baza de cafeina nu sunt recomandate copiilor.
Ceaiul
Ceaiul poate contribui la aportul de lichide necesar zilnic si este o sursa bogata de antioxidanti. Ceaiul verde si cel negru contin un nivel similar de antioxidanti, desi putin diferiti. Tine cont ca ceaiurile imbuteliate contin zahar, asa ca alege produsele "diet".
Cafeaua
Cafea contine de asemenea antioxidanti, diferiti insa de cei din ceai. Espresso contine mult mai multa cafeina decat cafeaua instant. Desi cafeaua neagra nu are multe calorii, nivelul acestora creste prin adaugarea de lapte si zahar. Ai grija la bauturile reci pe baza de cafeina, au multe calorii si grasimi.
Sucuri
In timp ce sucurile de fructe si legume contin o multime de fitochimicale, pierd beneficiul natural al fibrelor prin stoarcere. Desi sucurile naturale sunt mult mai sanatoase decat cele racoritoare, contin cam tot atatea calorii datorate zaharurilor naturale. Pentru copii, e bine sa diluezi sucul natural cu apa, pentru a reduce din zahar si din aciditate.
Alcoolul
Alcoolul deshidrateza pentru ca intrerupe circulatia lichidelor catre rinichi si in acelasi timp face ca o cantitate mai mare de lichid din organism sa se elibereze prin urina. Este foarte importanta moderatia, portiile maxim admise fiind de patru pahare de bautura pe zi pentru barbati si doua pentru femei.
Citeste mai multe articole si retete interesante pe Good Food Romania!
Foto: sheknows.com
Ridichile - pentru o digestie buna si nu numai... Anticonceptionalele - pericol mortal pentru fumatoare...