Chimioterapia ar putea permite cancerului să se răspândească în corp și de asemenea ar putea declanșa tumori mult mai agresive, sugerează un nou studiu citat joi de The Telegraph.
O echipă de oameni de știință din Statele Unite a studiat impactul medicamentelor asupra pacientelor diagnosticate cu cancer de sân și a descoperit că acestea sporesc posibilitatea ca celulele tumorale să migreze în alte zone ale corpului unde sunt aproape întotdeauna letale.
Multor paciente le este administrată chimioterapia înainte de intervenția chirurgicală, însă noua cercetare sugerează că, deși aceasta reduce tumorile pe termen scurt, ea ar putea totodată declanșa răspândirea celulelor canceroase în corp.
Se crede că medicația toxică declanșează un mecanism de reparare al corpului care în cele din urmă stimulează tumorile să devină din nou mai puternice. În plus, acesta sporește numărul de "puncte de acces" pe vasele de sânge, fapt ce permite cancerului să se răspândească în organism.
Doctor George Karagiannis de la Colegiul de Medicină "Albert Einstein" din cadrul Universității Yeshiva din New York a descoperit că numărul de ''puncte de acces'' a crescut la 20 de paciente cărora le-au fost administrate două medicamente obișnuite în cadrul chimioterapiei.
De asemenea, Karagiannis a observat că în cazul șoarecilor chimioterapia contra tumorilor mamare a înmulțit numărul de celule canceroase care circulau în corp și în plămâni.
''În cadrul acestui studiu nu am investigat decât diseminarea indusă de chimioterapie a celulelor tumorale în cancerul de sân. În prezent lucrăm și la alte tipuri de cancer pentru a afla dacă se generează efecte similare", a spus Karagiannis.
Ţara cu cei mai puţini fumători! Suedezii au aflat secretul. AŞA te poţi lăsa de fumat... Hidroterapia, metoda alternativă de tratare a unor afecţiuni încă din cele mai vechi timpuri. Iată care sunt beneficiile...