O tehnică inovatoare 3D a permis crearea în laborator a unor organe miniaturale care ar putea duce la salvarea multor vieți în viitorul apropiat.
Cu ajutorul tehnologiei a fost creat un pancreas în miniatură care ar putea fi răspunsul la vindecarea diabetului, acst organ având rol important în apariția acestei boli.
Pornind de la celule precursoare, o echipă de cercetători care lucrează la Universitatea din Copenhaga a reușit să creeze un pancreas în miniatură, potrivit unui articol publicat în jurnalul Development.
Oamanii de ştiinţă au pus la punct o metodă tridimensională de cultivare a celulelor, care le permite acestoara să se extindă în mod eficient. Celulele – prelevate de la şoareci – au crescut rapid, formând structuri arborescente – un pas ce deschide calea spre obţinerea de pancreasuri umane miniaturale; acestea vor deveni modele de laborator pe care vor fi testate diferite medicamente, fără a mai fi necesară utilizarea, pentru teste, a animalelor de laborator.
Într-o săptămână se poate ajunge la 40.000 de celule, iar după ce cresc, acestea se transformă în celule care produc enzime şi hormoni, precum insulina, şi se organizează singure într-un organoid de tip pancreatic, cu stuctură ramificată, foarte asemănătoare cu cea a pancreasului.
O terapie celulară eficientă în tratarea diabetului depinde de producerea unui număr suficient de celule beta funcţionale (celulele beta sunt celulele pancreatice care produc insulina, hormonul care ajută la metabolizarea corectă a glucozei; în lipsa lui, sau atunci când celulele organismului nu răspund normal la insulină, apare diabetul).
(sursa: sciencedaily )
Ce pățește copilul tău dacă îi dai prea mult zahăr. Explicația medicului stomatolog Adrian Mina ...