Căutare Live

Descoperire uimitoare: Mini-organe crescute în laborator. Tehnologia care va schimba vieți!

O tehnică inovatoare 3D a permis crearea în laborator a unor organe miniaturale care ar putea duce la salvarea multor vieți.

O tehnică inovatoare 3D a permis crearea în laborator a unor organe miniaturale care ar putea duce la salvarea multor vieți în viitorul apropiat.

Cu ajutorul tehnologiei a fost creat un pancreas în miniatură care ar putea fi răspunsul la vindecarea diabetului, acst organ având rol important în apariția acestei boli.

Pornind de la celule precursoare, o echipă de cercetători care lucrează la Universitatea din Copenhaga a reușit să creeze un pancreas în miniatură, potrivit unui articol publicat în jurnalul Development.

Oamanii de ştiinţă au pus la punct o metodă tridimensională de cultivare a celulelor, care le permite acestoara să se extindă în mod eficient. Celulele – prelevate de la şoareci – au crescut rapid, formând structuri arborescente – un pas ce deschide calea spre obţinerea de pancreasuri umane miniaturale; acestea vor deveni modele de laborator pe care vor fi testate diferite medicamente, fără a mai fi necesară utilizarea, pentru teste, a animalelor de laborator.

Într-o săptămână se poate ajunge la 40.000 de celule, iar după ce cresc, acestea se transformă în celule care produc enzime şi hormoni, precum insulina, şi se organizează singure într-un organoid de tip pancreatic, cu stuctură ramificată, foarte asemănătoare cu cea a pancreasului.

O terapie celulară eficientă în tratarea diabetului depinde de producerea unui număr suficient de celule beta funcţionale (celulele beta sunt celulele pancreatice care produc insulina, hormonul care ajută la metabolizarea corectă a glucozei; în lipsa lui, sau atunci când celulele organismului nu răspund normal la insulină, apare diabetul).

(sursa: sciencedaily )

Sfinții 40 Mucenici. Ce se întâmplă în organism dacă bei ”44 de pahare cu vin”... Un copil mic din trei este malnutrit sau supraponderal, trage un semnal de alarmă Unicef într-un raport...
Parteneri
Dușul fierbine în sezonul rece: de ce este contraindicat
O baie relaxantă este tot ce vizezi, după o zi aglomerată? Avem o veste nu tocmai plăcută pentru tine. Dușul fierbinte în sezonul rece ți-ar putea face mai mult rău decât bine, potrivit informațiilor oferite de medici și specialiști.
Catine.ro
Ultimele știri