Antena Căutare

Despre exercitiile pentru coloana vertebrala - kinetoterapia

Medicul Sebastian Diaconescu, specialist recuperare la Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie din Bucuresti, explica afectiunile coloanei vertebrale si modul in care durerile cauzate de acestea pot fi ameliorate.



Medicul Sebastian Diaconescu precizeaza ca, "sub raport clinic, includem: durere lombosacrata izolata, durere lombosacrata cu algii (dureri) pe membrul inferior, cat si durerea lombosacrata cu algie iradiata, radiculara".

Specialistul precizeaza ca, in cazul durerilor de spate, kinetoterapia se efectueaza in functie de starea clinica a pacientului.

Se diferentiaza patru perioade:

1 - perioada acuta, caracterizata prin dureri intense lombosacrate, cu sau fara iradiere; pacientul nu-si poate calma durerile nici in decubit (corpul e intins la orizontala) si prezinta contractura lombara, cu sau fara blocada;

2 - perioada subacuta: durerile din decubit au disparut, bolnavul se poate misca in pat fara dureri, se poate deplasa prin camera, poate sta pe un scaun un timp mai mult sau mai putin limitat, durerea fiind suportabila daca nu-si mobilizeaza coloana;

3 - perioada cronica: pacientului poate sa-si mobilizeze coloana, durerile fiind moderate, astfel incat nu-l mai forteaza sa adopte autoblocarea lombara; in ortostatism (mentinere a corpului in pozitie verticala) si mers, durerile pot aparea dupa o perioada mai lunga; pot persista contracturi paravertebrale (de-a lungul vertebrelor sau a coloanei vertebrale);

4 - perioada de remisiune completa, intre cele de boala evidentiate clinic, considerand cauza lombosacralgiei mecanice ca "nevindecabila", potential putandu-se repeta oricand puseul dureros.
Fiecare dintre aceste perioade are scheme proprii de kinetoterapie.

Obiectivele kinetoterapiei in perioada acuta sunt urmatoarele: reechilibrarea SNV (sistemul nervos vegetativ), relaxarea generala, scaderea iritatiei radiculare sau a nervului sinovertebral, relaxarea musculaturii lombare dureroase.
In aceasta perioada este important sa se adopte anumite posturi care sa nu agraveze durerile.

"Una dintre cele mai indicate pozitii: culcat pe burta, cu o perna dura si voluminoasa sub abdomen. Daca durerea nu cedeaza, se va incerca decubitul lateral "in cos de pusca" (culcat pe-o parte cu genunchii flectati, cu mainile intre genunchi, cu capul in hiperextensie, presand cu mainile o perna asezata pe epigastru". Durerile mai pot fi atenuate usor si daca se aplica in zona afectata ceva cald.



sursa: Jurnalul.ro


foto: Hepta.ro

Glezne fine si picioare usoare prin sase exercitii... VIDEO! Sex pe incredere...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x