Antena Căutare

Dieta, cel mai bun medicament

"Alimentul tau sa fie medicamentul tau, iar medicamentul tau sa fie alimentul tau", spunea Hipocrate, parintele medicinei. 70% dintre boli ar putea fi prevenite daca avem o dieta echilibrata si facem exercitii fizice zilnic.



Alimente vs gene

"Alimentul actioneaza de la nivelul genelor. De aceea, nutritionistii americani promoveaza tot mai mult dietele personalizate. In acest sens s-a dezvoltat nutrigenomica, o ramura a stiintei care demonstreaza ca alimentele actioneaza asupra genelor.

Articolul continuă după reclamă

In urma analizei unei mostre de ADN se poate vedea cum reactioneaza la diferite alimente genele celui de la care s-a prelevat ADN. Se poate constata astfel cum alimentele actioneaza mai mult asupra unor gene si mai putin asupra altora, adica se poate vedea ce ne poate face bine si ce nu", arata prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Prin dieta putem preveni obezitatea, afectiunile cardiovasculare, bolile neurodegenerative, cancerul. "Cu ajutorul dietei putem tine sub control chiar si factorii genetici. Daca insa dezechilibrul este caracteristica principala a regimului alimentar, atunci totul scapa de sub control. Prin alimentatie trebuie sa stimulam mecanismele naturale de detoxifiere a organismului.

Trebuie sa stimulam sistemul imunitar, sa consumam alimente care inhiba aparitia si dezvoltarea tumorilor, sa consumam doar accidental sau deloc alimente procesate, rafinate, cu zahar, cu grasimi hidrogenate, cu aditivi alimentari", ne sfatuieste prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

La nivel mondial, consecintele dietei dezechilibrate se vad in numarul persoanelor supraponderale si obeze, care a crescut foarte mult in ultimii ani. 60% dintre americani si 40% dintre europeni sint supraponderali, spun statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Cancerul de sin, cel de endometru au o incidenta de doua ori mai mare la femeile obeze decit la cele cu greutate normala. Acelasi lucru este valabil si in cazul cancerului de prostata la barbati.

Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne spune ca exista o serie de factori alimentari care scad riscul bolilor cardiovasculare, obezitatii si cancerului. Acestia sint apa (2-3 litri zilnic), alimentele cu seleniu (fructe, legume, oua, cereale integrale), alimentele cu zinc (fructe de mare), ceaiul verde, uleiul de masline (o lingura pe zi), vinul rosu (nu mai mult de un pahar pe zi).

Pentru a tine la distanta bolile, dieta noastra trebuie sa respecte citeva reguli simple, dar esentiale: cinci portii de legume si fructe zilnic, o portie de cereale integrale dimineata, saptaminal doua-trei portii de peste gras oceanic. Fructele si legumele contin cantitati insemnate de antioxidanti (vitamina C, betacaroten, seleniu, vitamine din grupul B, magneziu, zinc, cupru, acid folic).

Antioxidantii

Antioxidantii sint cea mai buna arma contra radicalilor liberi - deseuri celulare produse de organismul uman, dar si de factorii de mediu (fumatul, radiatiile, poluarea, razele ultraviolete). Studiile au stabilit corelatii intre radicalii liberi si mai mult de 200 de boli, printre care se numara: bolile nervoase (Parkinson, scleroza, hipertensiune cerebrovasculara), bolile de ochi (cataracta, retinopatii), afectiunile cardiovasculare, bolile de rinichi, bolile tubului gastro-intestinal, unele boli pulmonare, cancerul etc.

"O sursa buna de antioxidanti care neutralizeaza radicalii liberi sint ceaiul verde si cel negru. De asemenea, unele grasimi au capacitate antioxidanta mare datorita vitaminei E si polifenolilor continuti. Cel mai bun exemplu in acest sens este uleiul de masline", arata prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.


Obezitatea
Pentru mentinerea greutatii in limitele normale, specialistii in nutritie ne recomanda ca aproximativ 40% din aportul caloric zilnic sa provina din glucide, 30% - din grasimi, 30% - din proteine. Foarte putini respecta aceasta proportie. De aceea, obezitatea a luat proportiile unei pandemii la nivel mondial.

Dieta dezechilibrata si sedentarismul sint principalii vinovati. Stramosii nostri aveau un aport caloric zilnic de aproximativ 3.500 de calorii, din care ardeau prin efort fizic 2.000-2.500. Omul modern depaseste uneori 3.500 de calorii, dar arde foarte putine prin exercitiu fizic.


Cancerul
S-a demonstrat ca legumele au actiune anticancerigena mai puternica decit fructele. Potrivit studiilor, campioane sint legumele din familia cruciferelor: varza, broccoli, conopida. Datorita substantelor biologic active pe care le contin, varza si broccoli contribuie la eliminarea toxinelor din organism si la incetinirea cresterii tumorilor, in momentul in care boala s-a declansat.


Imunitatea
Prevenirea bolilor inseamna in primul rind o imunitate de fier. Din pacate, imunitatea nu este tocmai punctul forte al omului modern. In boxa acuzatilor este tot dieta. Alimentele rafinate, mezelurile, brinzeturile topite, margarina, alimentele fast-food, aditivii alimentari sint dusmani de temut ai imunitatii.

Pe de alta parte, exista alimente care au proprietati imunostimulatoare si imunomodulatoare de care ar trebui sa profitam din plin. Este vorba despre iaurturile imbogatite cu bacterii probiotice, despre usturoi, ceapa, soia, echinacea.


Colesterolul
Hipercolesterolemia, care afecteaza persoane de toate virstele, este de asemenea o consecinta a dietei dezechilibrate. Cu ajutorul dietei venim de hac si colesterolului.

Fructele si legumele crude reduc nivelul grasimilor in singe datorita fibrelor alimentare. De asemenea, pestele reduce nivelul plasmatic al grasimilor, scade tensiunea arteriala si viscozitatea singelui.

jurnalul.ro Fibromul uterin se trateaza cu succes... Afinele - insulina vegetala...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x