Antena Căutare

Dieta contra cancerului

70% alimente de origine vegetala si doar 30% alimente de origine animala. Iata regula numarul unu in prevenirea cancerului.

Studiul "Translating research into action: nutritional strategies for the cancer patient" (De la cercetare la actiune: strategii nutritionale pentru pacientii cu cancer) demonstreaza legatura dintre dieta, sistemul imunitar si cancer.

De asemenea, studiul arata ca dieta are un rol¬ important inclusiv in tratamentul cancerului, alimentele naturale, integrale putind bloca evolutia cancerului aflat in faza incipienta. Studiul a fost efectuat in colaborare de cercetatori de la Nestle Research Center (Elvetia) si Universitatea California (SUA).


Alimentul si genele
Actiunea alimentului incepe de la nivelul genelor. Astfel, prin dieta intarim sistemul imunitar, prevenim cancerul si tinem in friu chiar si factorii genetici. Daca avem un regim alimentar dezechilibrat, atunci totul scapa de sub control.

S-a demonstrat ca doar 3%-5% dintre cazurile de cancer sint determinate de factori genetici (antecedente in familie). In majoritatea cazurilor, cel mai important factor de risc este alimentul asociat cu stilul de viata dezechilibrat, cu fumatul sau poluarea.

"Adoptarea unei diete adecvate - 70% alimente de origine vegetala si 30% alimente de origine animala - stimuleaza mecanismele naturale de detoxifiere ale organismului si inhiba aparitia si dezvoltarea tumorilor", afirma prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.


Pentru a ne proteja de cancer este necesara revenirea la alimentele naturale integrale: fructe si legume crude, cereale integrale, lactate, oua, peste, apa de izvor.

"Sa mincam zilnic cel putin 500 g de fructe si legume crude. Apoi, 10% din aportul caloric zilnic trebuie sa provina din proteine de origine animala. Concret: friptura din carne slaba, care sa nu depaseasca 100 g.

In ceea ce priveste aportul de calorii din grasimi, trebuie alese grasimile bune: peste, carne slaba de minzat, nucifere, ulei de masline, ulei de in, de rapita", precizeaza prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

S-a dovedit ca legumele au chiar actiune anticancerigena mai puternica decit fructele. Datorita substantelor biologic active continute, varza si broccoli favorizeaza eliminarea toxinelor si contribuie la incetinirea cresterii tumorilor, in momentul in care boala s-a declansat.

De asemenea, antioxidantii (vitamine si minerale) din fructele si legumele crude sint aliatii nostri in lupta contra cancerului. Antioxidantii anihileaza actiunea radicalilor liberi produsi de fumat, radiatii, medicamente, poluare, raze ultraviolete etc. O cantitate foarte mare de antioxidanti se gaseste in fructele de padure: coacazele negre si rosii, afinele, zmeura, fragii, murele.

De asemenea, acidul cumaric si acidul clorogenic din aceste fructe impiedica formarea substantelor cancerigene. Specialistii ne atrag atentia ca doar daca sint culese din flora salbatica, aceste fructe au proprietati anticancerigene puternice.


Prevenirea cancerului presupune o imunitate de fier. Si sint unele alimente, cum sint iaurturile imbogatite cu bacterii probiotice, usturoiul, ceapa, soia, unele plante (echinacea), care au proprietati imunostimulatoare si imunomodulatoare.


Cancerul poate fi prevenit daca dieta noastra contine 2-3 litri de apa plata pe zi, alimente cu seleniu (fructe, legume, oua, cereale integrale), alimente cu zinc (fructe de mare), ceai verde, peste bogat in acizi grasi esentiali, o lingura de ulei de masline zilnic, mai spune specialistul nostru.


SOS grasimile artificiale!
Reguli la fel de importante in prevenirea cancerului sint eliminarea grasimilor hidrogenate si partial hidrogenate (margarinele), a alimentelor fast-food, reducerea consumului de sare, de alcool, a alimentelor afumate.

Alimentele inalt procesate, produsele care contin arome artificiale, coloranti, conservanti, indulcitori trebuie excluse din dieta. In fazele avansate ale cancerului, alimentele inalt procesate grabesc malignizarea.

"Alimentul este principala noastra sursa de informatii din mediul inconjurator. In cazul alimentelor procesate, profilele nutritionale sint complet modificate si diferite fata de profilele nutritionale ale alimentelor naturale, integrale.

Profilele nutritionale ale alimentelor procesate ofera metabolismului uman - neschimbat de milioane de ani - nutrienti, aditivi, contaminanti cu care acesta nu este obisnuit, producind dezechilibre metabolice puternice", atrage atentia prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

Citeteste jurnalul.ro

Afla care sunt cele 5 mituri despre celulita!... VIDEO! Talia prea supla poate fi semn de boala...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x