Micul dejun
Poate fi foarte variat ca mod de preparare, dar trebuie respectate urmatoarele conditii:
* sa fie luat la 20-30 minute dupa trezirea din somn pentru ca astfel se absorb foarte bine elemente precum manganul si aluminiul
* este obligatoriu sa se consume 200-250 g salate din vegetale crude, de preferat verzi (cum ar fi varza, recomandata si pentru slabire).
* se recomanda consumul a cel putin 100 ml lapte, de preferat degresat. Laptele contine calciu, dar si unii aminoacizi care pastreaza vitalitatea si frumusetea tenului.
* la micul dejun se pot servi orice alte tipuri de alimente sarace in grasimi, colesterol si zaharuri. Micul dejun trebuie sa reprezinte 30-35% din valoarea caloriilor necesare pentru 24 de ore.
Dejunul
Trebuie sa fie servit cald si la ore foarte exacte din zi. Schimbarea orei mesei de pranz poate provoca tulburari ale secretiei unor estrogeni, respectiv dereglari ale ciclului menstrual, dar si ingrosarea articulatiilor sau depunerea de grasimi in jurul genunchilor si taliei. Dejunul trebuie sa respecte si alte reguli:
* sa contina cel putin 100 g. proteina animala. Se recomanda carnea de vita sau pui preparata prin fierbere, supe sau ciorbe
* este important ca la dejun sa se consume legume fierte si sa se evite pe cat se poate prajelile sau sosurile grase
* consumul redus de lichide in timpul mesei este recomandat, mai ales la persoanele cu tendinte de ingrasare
* dupa dejun se pot consuma dulciuri in cantitati modeste, dar nu si bauturi alcoolizate.
Cina
Indiferent de anotimp, cina nu trebuie servita mai tarziu de ora 18.00. Si la cina trebuie respectate cateva criterii:
* Sa fie foarte saraca in proteine animale, dar bogata in proteine vegetale, cum ar fi mazarea, ciupercile etc.
* sa nu contina deloc condimente. Acestea pot impiedica absorbtia unor aminoacizi esentiali, importanti in pastrarea vitalitatii tenului.
* se recomanda consumul a 100-150 g. branza degresata dulce.
* dupa cina, este indicat sa se consume 100-150 ml vin rosu sau negru, dulce, pentru stimularea glandelor suprarenale.
Reguli elementare privind alimentatia
Indiferent de varsta sau de dieta, specialistii recomanda respectarea catorva reguli elementare privind alimentatia:
* instituirea unui orar regulat al meselor;
* se recomanda sa se bea apa calduta sau ceai cald cu 30-60 de minute inainte de micul dejun;
* sa se evite pe cat posibil consumul de apa in timpul mesei sau imediat dupa masa. Se poate bea apa sau alta bautura nefermentata cu 30-60 de minute inainte de a manca;
* in general, nu consuma bauturi fierbinti sau prea reci.
* la o singura masa nu se consuma o cantitate mare sau prea diversificata de alimente;
* de preferat sa se evite consumarea fructelor si zarzavaturilor la aceeasi masa;
* hrana se mesteca incet si foarte bine.
Fereste-te de grasimi!
Dupa 30 de ani, masa osoasa tinde sa scada cu 3% in fiecare an, cauzand scleroze si tasari de vertebre. De aceea, fereste-te de grasimi si consuma alimente bogate in calciu, cum sunt produsele lactate, dar si pe cele care incetinesc imbatranirea, in special fructe si legume proaspete bogate in vitamine.
Evita regimurile dure de slabire!
Acestea conduc la carente grave de elementele esentiale pentru sanatatea organismului. E adevarat ca astfel poti pierde rapid cateva kilograme, dar care apoi se pun la loc la fel de rapid. Curele drastice si variatiile slabit-ingrasat intind pielea si pot produce lasarea sanilor, a abdomenului si bratelor.
Renunta la fumat!
Pe langa alte probleme de sanatate, fumatul determina schimbarea culorii si a elasticitatii pielii. Daca nu te poti lasa, ceea ce te-ar feri de o gramada de necazuri, incearca macar sa diminuezi numarul de tigari si foloseste suplimente nutritive care contin antioxidanti.
Citeste Revista Felicia
Crezi ca stii ce mananci? Mai gandeste-te o data... Secretele dietei cu lamaie...