Antena Căutare

Dietoterapia, temelia unei vieti sanatoase!

Daca pentru a proteja motorul unui autoturism se cauta cele mai bune produse, cand e vorba de propriul organism oamenii nu procedeaza la fel. Multe dintre boli si le provoaca singuri, printr-o alimentatie incorecta.

Dietoterapia este o metoda de tratament cu ajutorul alimentelor. Aproape orice boala poate fi ameliorata sau chiar tratata prin alimentatie. Ca preventie, dietoterapia trebuie sa devina un mod de viata.

Dezintoxicarea este doar o latura a dietoterapiei, cel mai des folosita in ultima vreme, ca urmare a cresterii accentuate a poluarii organismului cu alimente necorespunzatoare sau diferiti factori de mediu nocivi (aer, apa, radiatii electromagnetice).

Tratamentul prin alimentatie ajuta la relaxare, la intarirea unui organism anemic, slabit dupa o boala sau un efort excesiv, la imbunatatirea digestiei sau la intarirea sistemului imunitar.


Cheia alimentatiei sanatoase: variatia si moderatia
Intr-o alimentatie sanatoasa cerealele intergrale ar trebui sa aiba o pondere de circa 50%. Se recomanda orezul integral, meiul, orzul, porumbul, ovazul, graul, secara, hrisca, gatite in diferite moduri.

Articolul continuă după reclamă

Alte cereale pot fi pastele fainoase din cereale integrale, paine din faina integrala, bulgur (grau maruntit), fulgi de ovaz, orz sau secara, faina de porumb, couscous, gluten. Supele pot constitui 5% din dieta zilnica (1-2 boluri pe zi).

Pot fi simple, cu legume sau pasta miso (pasta din soia fermentata), sau clasicele supe din cereale sau leguminoase (linte, fasole). 20-30% dintr-o masa poate fi alcatuit din legume gatite sau crude, a caror varietate este foarte mare. 5-10% din dieta zilnica ar trebuie sa fie leguminoase gatite si alge de mare.

Pentru un consum frecvent se recomanda fasolea, nautul si lintea. Gatite impreuna cu algele de mare, acestea pot fi usor de digerat. O data pe saptamana se poate consuma peste alb. Deserturile pe baza de fructe sau fructele proaspete si uscate pot fi consumate ocazional.

Trebuie evitate fructele si sucurile exotice. Semintele usor prajite se pot consuma ca gustare sau supliment: seminte de floarea-soarelui, de dovleac sau de susan. Pot fi savurate din cand in cand snacksuri de orez sau porumb expandat, floricele de porumb.

Ca bauturi zilnice se recomanda ceaiul verde tulpini si cafeaua de cereale, ca si ceaiurile traditionale, cu exceptia celor stimulante sau cu aroma prea puternica.


Pe scurt, secretul unei alimentatii in armonie cu natura consta in: alimente integrale, din zona in care traim, adaptate anotimpului, ecologice, proaspete, variate ca gust, culoare, mod de preparare, gatite proaspat, cu dragoste, prezentate frumos, consumate incet, intr-o atmosfera relaxata.


Sfatul specialistului:
Vasile Ardeleanu, specialist in medicina generala si terapii complementare

Adept al alimentatiei macrobiotice, doctorul Vasile Ardeleanu ne explica ce inseamna aceasta. „Termenul "macrobiotica" deriva din cuvintele grecesti "macro" = mare, lung si "bios" = viata, adica "viata lunga".

Macrobiotica cuprinde cea mai larga viziune posibila pentru sanatate si longevitate si se bazeaza pe principiile medicinei traditionale orientale, adica pe intelegerea structurii fiintei umane si a interactiunilor acesteia cu mediul. Astfel, nu exista alimente permise si alimente interzise.

Alimentatia macrobiotica inseamna alegerea alimentelor corespunzatoare starii organismului la momentul respectiv, adaptate conditiilor de mediu si intentiei de actiune pentru urmatoarele ore, zile, luni.

Dieta macrobiotica ajuta omul sa intre in armonie cu natura si protejeaza de dezechilibrele degenerative cu care se confrunta populatia zilelor noastre.

Alimentele trebuie alese din zona climatica in care traim si in functie de anotimp. In intreaga lume dieta traditionala contine legume proaspete locale si leguminoase, pe langa cereale. In multe parti ale lumii, algele de mare, produsele oceanice si cele fermentate ca varza murata, muraturile, sosul de soia sunt, de asemenea, traditionale.

In general, proteinele de origine animala, carne, oua si lactate erau mai putin utilizate decat in prezent, iar locuitorii din zona temperata nu consumau fructe din zona tropicala.

Consumul de cereale integrale, legume locale si alge de mare, ca hana principala, este adecvat functionarii sistemului digestiv uman. Lungimea tractului nostru digestiv necesita un consum bazat pe alimente vegetale.

Carnivorele au intestine mai scurte, pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor daunatoare ce insotesc descompunerea carnii.

Din cauza lungimii intestinului uman, consumul preponderent de alimente de origine animala duce la cresterea bacteriilor de putrefactie si la raspandirea toxinelor in sistemul digestiv si in sange, ceea ce provoaca numeroase afectiuni."

Citeste Revista Felicia

VIDEO! Talia prea supla poate fi semn de boala... Bioenergia trateaza repede si eficient!...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x