Antena Căutare

Dr. Adrian Mina - Cât de dăunătoare este guma de mestecat

Mulți dintre noi consumă aproape zilnic gumă de mestecat și nu sunt la curent cu modul în care aceasta afectează sănătatea dinților. S-au creat nenumărate mituri în jurul acestui subiect, despre beneficiile ori efectele nedorite ale acestui aliment. Medicul stomatolog Adrian Mina ne spune adevărul despre unul din cele mai consumate produse din supermarketurile de pretutindeni.   

Dr. Adrian Mina - Cât de dăunătoare este guma de mestecat Galerie
Dr. Adrian Mina - Cât de dăunătoare este guma de mestecat

Guma de mestecat în diferite forme a existat încă din cele mai vechi timpuri. Dacă în Antichitate oamenii mestecau seva unor arbori, baza folosită în prezent pentru majoritatea gumelor de mestecat este un amestec de materiale sintetice, arome, culori și îndulcitori.

Guma de mestecat ne împrospătează respirația neutralizând mirosurile neplăcute, însă este bine să o consumăm doar câteva minute și nu ore întregi. Stimulează secreția salivară și neutralizează aciditatea apărută dupa masă, având astfel rol anti-carie prin reechilibrarea proceselor de mineralizare și demineralizare apărute în cursul meselor. Din păcate, multe produse de acest tip conțin zahăr, pentru a le face mai gustoase. Acesta accentuează practic demineralizarea dinților prin menținerea unui ph salivar scăzut și favorizează apariția cariilor. Deci într-un final, rezultatul pozitiv al stimulării secreției salivare este practic anulat de zahărul din compoziție”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

Nu mestecăm gumă și fumăm în același timp

Renunțarea la guma de mestecat ar fi o alegere optimă. Dacă vrem să păstrăm însă acest obicei, e important să alegem variantele fără zahăr. De asemenea, nu trebuie să asociem mestecatul gumei cu fumatul, dar nici să credem că aceasta poate înlocui periajul dentar.

Dr. Adrian Mina - Cât de dăunătoare este guma de mestecat

Dr. Adrian Mina - Cât de dăunătoare este guma de mestecat

Dr. Adrian Mina, sfaturi utile pentru sănătate

“Pentru consumatorii de gumă de mestecat, cea mai bună variantă de consum este cea a produselor care nu conțin zahăr, iar momentul optim consumului ar fi după mese. De asemenea, trebuie ținut cont de faptul că gumele de mestecat conțin așa numitele “E-uri” alimentare care sunt nocive pentru organism dacă sunt consumate în cantitate mare. Nu trebuie să asociem mestecatul gumei cu fumatul, pentru că efectele nocive ale acestuia sunt potențate. În ultimul rând trebuie menționat faptul că aceste gume de mestecat nu vor înlocui niciodată un periaj dentar corect realizat și că în lipsa acestuia, efectele pozitive ale gumei de mestecat sunt aproape nule, cele negative fiind pe primul loc”, recomandă medicul stomatolog Adrian Mina, de la DaVinci Dental Clinic.

Dr. Adrian Mina este considerat unul dintre cei mai respectați medici stomatologi, cu o activitate de peste 15 ani derulată în Statele Unite, Canada și România. Printre pacienții săi se numără persoane publice din România, dar și de peste hotare.

Ce se întâmplă în corpul tău, dacă mănânci ardei iute! Puțini români știu adevărul... Adevăratele otrăvuri: Alimentele ”cancer pe pâine” ucid încet, dar sigur! Iată ce să nu mai consumi de Sărbători...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x