- Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine azi, de la 20:30! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Gandurile negative ne pot distruge sanatatea si viata. Lasand astfel de ganduri sa ne copleseasca, noi ducem, de fapt, un adevarat razboi cu noi insine, care ne poate distruge incetul cu incetul, nu numai psihic, ci si fizic. Psihiatrul Daniel Amen s-a consacrat studierii modului in care gandurile, fie negative, fie pozitive, ne influenteaza viata sub toate aspectele.
El a constatat ca, intr-adevar, gandurile negative pot face sa se intample lucruri rele, iar cele pozitive ne pot schimba viata in bine. In lucrarea sa intitulata „Schimba-ti gandurile, schimba-ti trupul" („Chage Your Brain, Change Your Body"), el defineste simplu si sugestiv tipul de gandire negativa: „Soaptele care ne invadeaza creierul, spunandu-ne ca nu suntem suficient de buni, suficient de aratosi sau ca suntem o fiica, o mama sau un angajat de doua parale".
Pe de alta parte, in fiecare dintre noi sta puterea de a schimba gandirea negativa cu cea pozitiva. Fara incrancenare insa, pentru ca astfel devine o simpla „spoiala", ce nu va avea rezultatul scontat.
Forta interioara si efectele asupra sanatatii
Incepem cu un pact cu noi insine, prin care ne propunem sa nu mai ascultam „soaptele" negative. Cu alte cuvinte, ne propunem sa dezvoltam un antidot, un distrugator pe masura al gandurilor negative. Scriem pe hartie gandul care ne macina, apoi o modalitate prin care l-am putea combate. De pilda, daca nu suntem multumiti de felul in care aratam, scriem acest lucru, apoi scriem ce remedii ne-ar putea ajuta sa ne imbunatatim aspectul fizic.
Astfel, gandurile noastre se vor transforma in actiuni, iar actiunile vor duce, in final, la transformarea dorita. „Trupul ne urmeaza gandul. Nu are de ales", spune Amen. Toate dorintele trebuie sa aiba insa o baza reala, pentru ca altfel vom fi si mai dezamagiti.
Iata cateva dintre cele mai frecvente ganduri negative. Gandirea „in alb si negru", de tipul „totul sau nimic", este un tip de gandire negativa. Ne convinge sa renuntam la orice alta incercare daca ceva nu ne reuseste din prima. „Nicioada sa nu spui niciodata" este o vorba foarte folositoare, care ne va impiedica sa generalizam totul si sa renuntam la actiune.
Unii dintre noi se concentreaza pe fiecare gand rau care le trece prin minte. Trebuie sa vedem „jumatatea plina" a paharului in orice situatie. Acest lucru ne va ridica moralul si ne va indemna catre actiuni utile.
Un alt pacat al gandurilor negative este sa dam vina pe altii pentru ceea ce ni se intampla noua. Aceasta atitudine ne transforma in victime si ne impiedica sa gasim solutii la probleme pe care le avem. Gandind astfel, nu vom avea decatr esecuri si nici un progres, fiind inclinati sa ne resemnam in fata sortii.
Gasirea de scuze ne face mai slabi
Trebuie sa ne ferim sa ne punem singuri etichete in genul „sunt un perdant", un inutil. O asemenea atitudine ne face sa ne subevaluam si sa renuntam cu usurinta la orice incercare. Din contra, trebuie sa ne incurajam spunandu-ne contrariul, dar si sa actionam ca sa ne atingem scopurile.
Asemanator, trebuie sa renuntam si la autodescurajare, mergand pe principiul unei asa-zise intuitii, cum ar fi, de pilda, „simt eu ca nu voi fi in stare sa fac ... asta". Este unul dintre cele mai frecvente ganduri negative, care, „fixat" in minte si repetat de multe ori, poate face chiar sa se intample ce e mai rau.
In plus, ne poate provoca stres si depresie, care stau la baza multor afectiuni fizice. Trebuie combatut cu toata puterea, pentru ca nimeni nu poate sti ce-i rezeva viitorul. Cel mult putem manifesta, tot in mintea noastra, o curiozitate pozitiva despre viitor, care ar creste probabilitatea sa ni se indeplineasca cele mai bune si frumoase ganduri.
Citeste si Jurnalul National
Foto: stresseaterdiet.com
VIDEO! Cum facem sport pe timp de iarna... 3 obiceiuri proaste din cauza carora te ingrasi...