Binecunoscutul medic nutriționist, Mihaela Bilic ne lansează o provocare! Află care este varianta cea mai ,,sănătoasă'' pe care o alegem atunci când avem poftă să ronțăim ceva bun și rapid
„Voi inaugura astăzi o serie de postări legate de echivalențe alimentare și comparații între produse, am să pun mâncarea sub lupă și am să descifrez etichete pentru ca vouă să vă fie mai ușor să alegeți de pe raft
La linia de start sunt prezente:o pungă mare de pufuleți(80g), o pungă mare de popcorn(80g), fulgi de porumb fară zahăr(1/3 pungă), o pungă chips de porumb(tortillas)
Poza mea artistică vă ajută să comparați dintr-o privire toate sortimentele de ronțăieli și să vă faceți o idee despre conținutul de calorii, glucide(G), proteine(P) și grăsimi(L) din fiecare produs.
Deși avem greutăți perfect egale pentru toate cele 4 produse(80g), puteți observa volumul enorm pe care îl ocupă pufuleții față de fulgii de porumb😳 Concluzia: cine vrea sa mănânce mult, trebuie să aleagă pufuleți sau popcorn, ele sunt umflate cu aer și au densitate calorică mică.
Că tot a venit vorba de calorii, puteți vedea că chipsurile sunt campioane pentru că au cea mai multă grăsime (17,5g), urmează apoi popcornul(17g), pufuleții(8g) și fulgii ultimii, lipsiți aproape de lipide. Dacă raportăm la 100 g, toate produsele de ronțăit au în medie 420 calorii, deci nu de numărul de calorii trebuie ținut cont ci de cantitatea pe care o primim în acest număr.
Deși nu apare în poză conținutul de sare la suta de grame este următorul: popcorn 2,5g, chips 1,5g, pufulrți 0,9g, fulgi 0,8g.
Concluzia:
Fulgii de porumb sunt cei mai grei, 3 pumni de fulgi sunt echivalenți cu o pungă mare de pufuleți
Chipsurile sunt la fel de bogate în grăsime ca și popcornul, însă volumul lor este mult mai mic (3 pumni de chipsuri sunt echivalenți cu o pungă de popcorn).
In funcție de gust și dispoziție puteți alege oricare din ronțăielile de mai sus, însă țineți cont de diferențele de volum. Eu voi da o bilă albă pufuleților și îi declar campioni. Aceștia au volumul cel mai mare, puțină grăsime și un strop de sare😋”, a fost postarea Mihaelei Bilic pe Facebook.
Sigur nu stiai! Ce spune nutriționistul Mihaela Bilic despre alimentația copiilor:
Măcar o singură dată în viaţă ai ţinut o dietă şi te-ai lovit de o mulţime de mituri legate de slăbit. Ba, mai mult, i-ai impus poate şi copilului tău să ţină dietă. Ei bine, Mihaela Bilic, nutriţionistul vedetelor, aşa cum mai este cunoscută, demontează faptul că cerealele ar constitui un mic dejun sănătos pentru copilaşi!
‘În nici un caz, un copil nu trebuie să mănânce dietetic, pentru că el are nevoie de grăsimi atâta timp cât este în creștere. Mâncatul dietetic este un mâncat nesănătos. Grăsimea este substratul esențial pentru creștere, iar un copil mai degrabă trebuie să mănânce gras. Un copil are nevoie de grăsime de calitate. Obligatoriu, copiii trebuie să mănânce unt, să bea laptele integral. Nu întâmplător copiii preferă cartofii prăjiți. Avem nevoie de grăsime pentru a crește, tot ce înseamnă sistem nervos la copilului se dezvoltă pe baza grăsimii, deci este o chestiune de bună creștere. Nu trebuie să mănânce dietetic sub nicio formă, trebuie învățat să aibă și legume în farfurie”, adaugă Mihaela Bilic.
Despre grăsimea de palmier, întâlnită pe majoritatea etichetelor produselor aflate pe rafturile supermarketurilor, Mihaela Bilic spune că nu este în niciun caz mai sănătoasă decât cea de porc, de exemplu.
„Grăsimea de palmier este vegetală saturată. Ea arată ca o slănină. Nici cea de cocos nici cea de palmier. Un criteriu, nu cresc în România, genele noastre nu sunt obișnuite, nu o recunosc ca atare. Apoi, nu are nici un beneficiu pentru sănătate. Avem nevoie de grăsime din surse cât mai variate — unt, ulei, smântână, alune, nuci, migdale. A consuma grăsime de palmier sau de cocos, pentru copiii din România este un non sens. În niciun caz nu trebuie să înlocuim grăsimea noastră clasică”, a spus medicul.
În ceea ce privește dulciurile, dr Bilic susține că tradiționalul orez cu lapte este mai sănătos decât cerealele pe care le consideră ”un marketing”.
”Dulciurile făcute în casă nu fac niciun rău dacă nu sunt consumate în exces, iar tradiționalul orez cu lapte este mai sănătos decât cerealele. Sunt adepta și promovez gătitul în casă. Dar, să nu ne facem un obicei. O dată pe săptămână este mai mult decât echilibrat. Cerealele au fost inventate de americani când și-au dat seama că trebuie să hrănească o nație întreagă cu ceva ieftin. Atunci le-au expandat, au băgat în ele zahăr și au devenit obligatorii la micul dejun. Nu au nici un avantaj. Pentru un copil, mai degrabă aș pune o felie de pâine cu unt și gem, care în final ca număr de calorii face tot cât cerealele. Altfel, cerealele sunt un market