Sub sloganul 'Nu esti singura!, Nu esti singura!', programul are in vedere diagnosticarea la timp si, mai ales, schimbarea mentalitatii in legatura cu aceasta boala. De asemenea, programul isi propune sa atraga atentia asupra impactului pe care aceasta suferinta o are asupra vietii si sa semnaleze ca ea poate fi tratata.
"OMS apreciaza ca, la nivel mondial, boala afecteaza 122 de milioane de oameni, adica aproximativ 18% din populatia globului. Tot potrivit OMS, se estimeaza ca, in 2020, depresia va constitui a doua cauza de dizabilitate dupa bolile cardio vasculare", subliniaza doctorul Bogdana Tudorache.
"Numai unul din zece barbati se adreseaza pentru tratament contra depresiei si acel unu este adus de cineva, nu vine din proprie initiativa. Studiile efectuate in Romania pentru prima data arata ca pacientii care vin la medicul de familie sunt subdiagnosticati cu aceasta boala. Depresia este din ce in ce mai frecventa, dar nu este recunoscuta in cabinetul medicului de familie, care are nevoie de un program de educatie", atrage atentia doctorul Bogdana Tudorache.
Potrivit specialistilor, depresia poate sa apara la orice varsta, insa varsta medie este de 32 de ani. Netratata corect, depresia se poate croniciza, cu deteriorarea importanta a calitatii vietii, la care se adauga complicatii - suicid, consum de substante periculoase.
sursa: Jurnalul.ro
foto: Hepta.ro