Acest studiu a fost realizat in perioada 1992 - 2007, de cercetatorii de la Universitatea Harvard din SUA, pe un esantion de 34.079 de femei americane cu o varsta medie de 54 de ani si care aveau un regim alimentar considerat normal.
La inceputul studiului si dupa al treilea, al saselea, al optulea, al zecelea, al 12-lea si al 13-lea an, voluntarele le-au comunicat cercetatorilor date despre regimul activitatilor fizice si greutatea corporala.
Autorii studiului au analizat, in medie, la fiecare trei ani, activitatea fizica si modificarile de greutate ale participantelor.
Pentru cele care au urmat un regim alimentar considerat normal, activitatea fizica a fost asociata cu o mai mica crestere in greutate pe parcursul celor 13 ani de monitorizare, mai ales pentru femeile care, la inceputul studiului, aveau o circumferinta a taliei care se incadra in limitele medii. De-a lungul celor 13 ani, femeile s-au ingrasat, in medie, cu 2,6 kilograme.
Rezultatele acestui studiu sunt publicate in Journal of the American Medical Association (JAMA).
"A existat o interactiune importanta intre indicele masei corporale (IMC = greutatea impartita la patratul inaltimii) si activitatile fizice depuse de femeile avand un IMC mai mic de 25", au explicat autorii studiului.
In schimb, aceasta relatie nu a fost inregistrata in cazul participantelor avand un IMC mai mare de 25.
In total, 4.540 de femei, reprezentand 13,3% din totalul voluntarelor, al caror IMC a fost mai mic de 25 la inceputul studiului, au reusit sa isi mentina cresterea in greutate sub valoarea de 2,3 kilograme in cei 13 ani de monitorizare.
Durata activitatilor fizice de intensitate medie efectuate in aceasta perioada a fost de aproximativ 60 de minute pe zi.
Numarul de cazuri de exces ponderal si obezitate a crescut extrem de mult in Statele Unite ale Americii in ultimele doua decenii, obezitatea afectand in prezent o treime din populatia adulta a acestei tari.