Aditivii alimentari (E-urile) sunt nelipsiti din produsele pe care le gasim in comert. Exista trei categorii consacrate de aditivi: foarte periculosi, cu periculozitate medie si inofensivi.
Daca despre aditivii din cele trei categorii avem o serie de informatii care ne pot ajuta sa facem o alegere a produsului in cunostinta de cauza, nu acelasi lucru il putem afirma despre E-urile insuficient evaluate. Despre acestea nu exista destule date pentru a putea fi clasificati.
Suntem cobai?
Un produs care are o compozitie incerta nu ne poate da siguranta ca il putem consuma fara a avea probleme. Acesta este si cazul aditivilor insuficient evaluati.
Ei exista, au un numar (cod) specific si sunt folositi in unele produse alimentare. Putem avea incredere intr-un astfel de produs? Mi se pare firesc sa ma intreb cate cantitati din acel produs trebuie consumate si de catre cati consumatori pentru a putea elucida misterul? Suntem un fel de cobai pe care se testeaza aditivii insuficient cunoscuti pentru ca cei care vor urma dupa noi sa aiba informatii despre ei?
Numarul aditivilor alimentari insuficient evaluati nu este de neglijat. Ponderea lor este destul de mare, fapt ce ar trebui sa ne ingrijoreze si sa ne determine sa fim si mai atenti la eticheta produsului. Este singura cale prin care putem sa ne aparam de inconstienta unor producatori care pun pe piata produse pline de E-uri nesanatoase.
E-urile insuficient evaluate:
E160e - beta - apo - carotenal;
E160f - beta - apo - 8 - metil;
E161 - xantofile;
E161g - cantaxantina, xantofila;
E242 - dicarbonat de dimetil, pirocarbonat de dimetil;
E315 - acid erithorbic, acid izoascorbic;
E380 - citrat triamonic;
E418 - guma gellan;
E442 - fosfatide de amoniu;
E444 - acetat izobutirat de zaharoza;
E445 - esteri glicerici ai rasinilor de lemn, glicerol ester, ester gum;
E479 - ulei de soia oxidat termic in interactiune cu mono si digliceride ale acizilor grasi;
E483 - tartrat de stearoil;
E628 - guanilat dipotasic;
E629 - guanilat de calciu;
E630 - acid inozinic;
E631 - inozinat disodic;
E632 - inozinat dipotasic;
E633 - inozinat calciu;
E634 - ribonucleotide de calciu;
E635 - ribonucleotide disodice;
E912 - esteri ai acidului montanic;
E1518 - triacetat de gliceril, triacetina
In dreptul acestor aditivi alimentari este trecut semnul intrebarii si urmatoarea mentiune: „Nu este posibila, inca, evaluarea completa".
Sfat: Gateste mancarea din fructe si legume proaspete. Evita produsele care contin aditivi alimentari din categoria celor foarte periculosi sau insuficient evaluati.
Cititi Revista Felicia
Afla ce este si cum se trateaza tusea... VIDEO! Specialistii critica reteta anti-cancer a Monicai Tatoiu...