Live acumAcces Direct
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Franta: Doua femei vor petrece iarna in pestera, din cauza unei boli

Doua femei care sufera de electrosensibilitate se pregatesc sa-si petreaca iarna fara caldura si electricitate, intr-o pestera din Hautes-Alpes (sud-estul Frantei), ca sa scape de undele electromagnetice, relateaza AFP.

"Este a treia iarna pe care o petrec aici, desi as fi preferat sa stau acasa, langa foc", spune Anne Cautain, "cazata" deja in pestera in care temperatura nu trece de 10 grade Celsius. Femeia de 55 de ani, cu "arsuri pe cap si pe piele", povesteste cum, in ianuarie 2009, viata i s-a transformat intr-un cosmar.

Frecventele radio, sursa unor "dureri de cap insuportabile", o faceau sa se refugieze in portbagajul masinii, pivnita unui restaurant, parcari subterane sau in plin camp.

O asociatie care militeaza pentru recunoasterea bolii considera ca exista zeci de cazuri de 'intoleranta' extrema, cum au cele doua femei, dar ca circa 3% din francezi ar suferi de electrosensibilitate (EHS).

Dominique Belpomme, profesor de cancerologie la Universitatea Paris-Descartes, spune in schimb ca studii clinice au demonstrat efectele campurilor electromagnetice asupra sanatatii, regretand totusi atitudinea extrema adoptata de cele doua femei. "Nu ma indoiesc ca sufera, insa exista tratamente cu antihistaminice pentru calmare", spune medicul.

Foto: alpesdusud.alpes1.com

Recomandari