- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Depresia afecteaza circa 121 milioane de persoane din intreaga lume, circa 13 milioane fiind diagnosticate in fiecare an numai in America. Echipa condusa de Kaplitt a tinut sub observatie activitatea genei p11, care se gaseste in partea denumita "nucleus accumbens" a creierului.
"Aceasta este partea creierului care se ocupa de placere. O problema des intalnita in cazul depresiei este incapacitatea de a fi satisfacut sau bucuros", a explicat Kaplitt. Gena p11 ajuta la reglarea nivelului de serotonina, substanta a creierului ce ajuta memoria, somnul sau activitatile legate de starea de spirit a unei persoane.
Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au folosit soareci care nu aveau gena p11 si erau depresivi: "Daca tii un soarece de coada, are tendinta de a se lupta pentru a scapa. Un soarece depresiv nu va face acest lucru", a spus Kaplitt.
Echipa condusa de Kaplitt a testat o terapie genetica pe pacienti cu Parkinson, prin care un virus purta gena p11 in corp. Aceeasi procedura au urmat-o si in cazul soarecilor depresivi, insa faptul ca s-a inlocuit o gena la soareci nu dovedeste ca imbunatatirile se vor vedea si la oameni.
Asa ca, specialistii au comparat mostre din creierul unor persoane depresive care au murit cu cele din creierul unor persoane sanatoase. La pacientii depresivi, nivelul de p11 era mult mai mic. "Urmatorul pas este acela de a testa terapia la primate", a spus Kaplitt.
Citeste IntacNews!
Foto: yourdepressionguide.com