In timp ce fetele la pubertate acopera 80%-90% din cazuri, baietii fac mai rar scolioze si cifoze si in forme mai putin grave. Este o aiureala in a da vina pe pozitia rea a unor copii in banca, pentru ca atunci s-ar imbolnavi in egala masura si baietii.
Ne explica aceasta patologie prof. dr Mihai Jianu, seful Sectiei de ortopedie de la Spitalul "Grigore Alexadrescu", membru in conducerea Societatii Internationale de Chirurgie a Coloanei Vertebrale. Este foarte important ca fetele cu varste de 10-13 ani sa fie controlate pentru a descoperi din timp deformarile coloanei vertebrale.
Primul control il face chiar mama, observandu-si fetita de exemplu la baie, fiindca deformarile coloanei se pot observa cu ochiul liber.
Trebuie facuta o deosebire intre scolioza adevarata si asa-zisa scolioza de atitudine, o proasta pozitie ce dezaxeaza coloana vertebrala. Scolioza adevarata, boala cea grava, se manifesta prin doua defecte. Deviatia coloanei, indoirea ei, dar si rotatia vertebrei.
Vertebra, care se roteste, scoate si coasta in afara. Daca se observa ceva in neregula la coloana vertebrala a copiilor se trece la examenul urmator, o radiografie spate si profil, in picioare si descult.
Prima faza a bolii este o deviatie a coloanei de la 0 la 30 de grade. In aceasta faza, se actioneaza prin gimnastica medicala menita sa intareasca musculatura si sa preintampine deformarea coloanei.
Totodata, prin gimnastica medicala se pastreaza mobilitatea coloanei. Scoliozele care nu depasesc in deviatie 30 de grade, deci nu se inrautatesc, sunt scolioze neevolutive, sa le zicem cumsecade.
Citeste jurnalul.ro