Antena Căutare

Glanda tiroida trebuie investigata in timpul sarcinii

O echipa de cercetatori din domeniul endocrinologiei din Cehia au publicat un raport potrivit caruia toate femeile insarcinate ar trebui sa faca un set de analize ale glandei tiroide.

O simpla analiza de sange poate identifica aproximativ o treime dintre viitoarele mame care nu prezinta vreun simptom, dar pot suferi afectiuni ale tiroidei dupa ce dau nastere.

Identificarea din timp a bolilor de tiroida la mame va avea implicatii majore asupra sanatatii femeilor si copiilor. Studiul prezentat cu ocazia Congresului European de Endocrinologie a fost coordonat de dr. Eliska Potlukova de la Universitatea Carol din Praga.

Acesta a avut la baza evolutia starii de sanatate a 200 de femei, atat in periaoda sarcinii, cat si dupa nastere. Aproximativ jumatate dintre acestea nu prezentau nici un simptom de imbolnavire a tiroidei, insa in urma unei analize de sange s-a stabilit ca ar putea interveni astfel de probleme in viitorul apropiat. O treime dintre aceste femei au inceput sa sufere din cauza tiroidei intr-un interval de timp de pana la doi ani dupa nastere.

Conform dr. Potlukova, zeci de mii de femei gravide din Europa ar putea suferi de afectiuni ale tiroidei dupa nastere, iar detectarea lor din timp va elimina orice implicatii majore asupra vietii lor si a copiilor: „Fiecare femeie ar trebui sa se asigure ca glanda tiroida ii functioneaza bine, inainte de a ramane gravida". In prezent, medicii recomanda analize de tiroida doar pentru viitoarele mame care provin din familii in care au existat probleme de acest gen.

Articolul continuă după reclamă

Hipotiroidia este foarte frecventa in sarcina. Netratat, acest deficit de hormoni tiroidieni poate duce la nastere prematura, hipertensiune gestationala, nastere prematura, aducerea pe lume a unor copii cu greutate mica, malformatii congenitale, hemoragii postpartum, anemie si chiar avort. Principalele simptome in cazul hipotiroidiei sunt: oboseala, cresterea in greutate, intoleranta la frig, tenta galbena a pielii, caderea parului, diminuarea memoriei, constipatie, gusa, reflexe diminuate, scaderea puterii de concentrare.

Hipertiroidia se intalneste intr-o proportie foarte mica la gravide, insa urmarile producerii in exces a hormonilor tiroidieni sunt destul de grave: preeclamsie, insuficienta cardiaca, dezlipire de placenta, infectii si hemoragii postpartum, avenime si chiar avort spontan.

De multe ori, principalele simptome ale hipertiroidiei sunt puse pe seama starii de graviditate: nervozitate si iritabilitate excesiva, transpiratii excesive sau intoleranta la caldura. Insa trebuie luate in calcul si simptome precum palpitatii, tremor al extremitatilor, scaderea in greutate, oboseala, modificari ale somnului, hiperlacrimare, fotofobie, cresterea in volum a glandei tiroide, insomnie, modificari ale tranzitului intestinal.

Citeste si Sfatul Printilor!

Foto: fda.gov

Cum tratam apendicita - prin bisturiu sau antibiotice?... VIDEO! Cum faci sport dupa 40 de ani...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng Sambata, 14.12.2024, 15:30
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x