Alimentatia bogata in grasimi animale este un important factor de risc in aparitia cancerului de colon. Prolifereaza, adica se inmultesc, mii de microbi in flora de microorganisme din colon, care transforma aceste grasimi in substante cancerigene. Excesul de grasimi stimuleaza secretia de bila, iar acizii biliari sunt si ei descompusi de microbii din colon in substante generatoare de cancer. Obezii au secretii biliare mai multe.
La acest risc de cancer de colon, produs de excesul de grasimi animale, se adauga o alta conditie ce favorizeaza cancerul de intestin gros: prea putine alimente vegetale bogate in fibre. Deci, fara sa mananci legume si fructe bogate in fibre, nu ai celuloza si lignina suficienta in colon. Acestea sunt nedigerabile si constituie un balast care absoarbe apa si care stimuleaza contractiile colonului, ce duc la un scaun normal. Daca tranzitul fecalelor e accelerat, substantele cancerigene stau mai putin timp in contact cu mucoasa colonului, si riscul de cancer scade.
Iata legumele foarte bogate in fibre nedigerabile ce favorizeaza scaunul: varza, fasolea verde, salata verde, conopida, andivele. Fructele bogate in fibre sunt perele, merele, portocalele, grepfruturile. Pentru scaun sunt recomandate si cerealele integrale, dar si taratele de grau, de ovaz, de orz. Cancerigene sunt, in cantitate prea mare, carnea de porc, de vitel, de vita, de oaie sau de vanat.
In schimb, pestele este recomandat pentru consum. Cand este preparata carnea la gratar, proteinele sunt supuse unor temperaturi foarte mari si produsele de descompunere la foc duc la substante cancerigene. Un risc mare de cancer de colon este adus de alimentele conservate.
Citeste si Jurnalul!
FOTO: commons.wikimedia.org
VIDEO! Exercitii pentru solduri cu vecina Roxana... Ceaiul rece favorizeaza aparitia pietrelor la rinichi...