Hipermetropia este afecțiunea ochilor care va determina nevoia de a purta dioptrii cu plus (+), fiind, de fapt, un viciu de refracție. Concret, ochii celor care suferă de hipermetropie sunt mai mici și mai scurți, astfel încât focalizarea imaginii se face în spatele retinei, nu direct pe ea, cum ar fi normal.
Care sunt cauzele apariției hipermetropiei
Valoarea dioptriilor reprezintă, de fapt, corectarea de care au nevoie ochii tăi pentru a vedea perfect. În cazul hipermetropiei, mărimea prea mică a ochilor, implicit a axului antero-posterior, determină o vedere de aproape și una de la distanță defectuoase. Dacă ai probleme cu focalizarea obiectelor care se află prea departe sau prea aproape de ochii tăi, cel mai probabil vei avea nevoie de lentile care au dioptrii cu plus +.
Cu toate că poate părea ciudat, toți ne naștem cu hipermetropie. La naștere și în primele luni de viață, un bebeluș nu deslușește cum trebuie formele, indiferent de poziționarea lor. După 6-7 ani, incidența miopiei crește semnificativ, vârstă la care majoritatea copiilor primește un diagnostic din partea medicului oftalmolog și un tratament cu ajutorul dioptriilor cu minus -.
Pe lângă factorii structurali, hipermetropia mai poate apărea pe fondul unei moșteniri genetice. Așa că, dacă în familia ta există persoane care poartă dioptrii cu plus, există șanse foarte mari ca și tu să fii nevoit să apelezi la soluții de corectare a vederii încă din primii ani de viață.
Cum se manifestă hipermetropia
Persoanele care își solicită vederea de aproape prin activități de lungă durată, cum ar fi cazul unui job de birou, care presupune petrecerea unui interval orar în fața unui monitor, pot acuza tulburări de vedere, cum ar fi încețoșarea vederii, oboseală oculară, dureri oculare sau chiar dureri de cap. Toate au, însă, aceeași sursă - hipermetropia. Dacă și tu ai observat aceste manifestări în timpul sau după programul de la birou, îți recomandăm să îți programezi o vizită la oftalmolog.
Clasificarea hipermetropiilor
Există trei forme de hipermetropie pe care medicii le-au depistat:
- Mică - de până la 3 dioptrii
- Medie - între 4 și 6 dioptrii
- Mare - de peste 6 dioptrii
Cum corectezi hipermetropia
Dacă ești hipermetrop, cea mai la îndemână soluție pentru corectarea acesteia este să folosești lentile de contact sferice. Viciul de refracție va fi corectat, deci acuitatea ta vizuală se va îmbunătăți până la eliminare. La fel de bune sunt și lentilele de contact multifocale sau cele progresive, mai ales dacă hipermetropia este asociată cu presbiopia. Vei reuși să îți recapeți vederea impecabilă, atât la distanță, cât și de aproape.
În cazul în care nu vrei să apelezi la ajutorul lentilelor de contact, o altă soluție ar fi operația refractivă, care îți vor reduce dioptriile. Concret, soluția ideală ar fi operația cu laser sau cea de implant de cristalin artificial. Totul depinde de alegerea ta, însă nu uita că pentru a fi pregătit pentru operație, e nevoie ca medicul oftalmolog să-ți analizeze valoarea dioptriilor și alte afecțiuni pe care le ai sau tratamente pe care le urmezi. Mai presus de orice, nu uita că sănătatea este cel mai de preț aspect în viață, așa că investește în ea.