Antena Căutare

Hipertensiunea arterială - simptome, prevenire și tratament

Hipertensiunea arterială este o boală cronică, deseori fără simptome, care presupune o presiune prea puternică a sângelui asupra vaselor sanguine. Afecțiunea este provocată de obicei de îngustarea vaselor de sânge.

Hipertensiunea arterială este o boală cronică, deseori fără simptome, care presupune o presiune prea puternică a sângelui asupra vaselor sanguine. Afecțiunea este provocată de obicei de îngustarea vaselor de sânge.

Din cauza îngustării acestor vase, inima trebuie să facă mai mult efort pentru a pompa sânge prin artere și, în timp, o tensiune arterială crescută (sau hipertensiune) poate duce la complicații serioase, care pot pune în pericol viața bolnavului. Această afecțiune cronică, deseori ignorată în lipsa unor simptome evidente, poate provoca insuficiența cardiacă, complicație care riscă să ducă ulterior la atac de cord sau accident vascular cerebral. Află aici mai multe despre insuficiență cardiacă - cauze, diagnostic și tratament.

Simptome ale hipertensiunii arteriale

Din păcate, hipertensiunea se manifestă prin simptome doar atunci când ajunge la valori foarte ridicate, iar viața bolnavului este în pericol. Chiar și atunci, simptomele se limitează la dureri de cap, sângerări nazale, oboseală și respirație îngreunată.

Articolul continuă după reclamă

Vestea bună este că tensiunea poate fi verificată foarte ușor, la medic sau chiar acasă, cu ajutorul unui tensiometru. În acest fel, putem afla foarte simplu și rapid dacă avem un nivel prea ridicat al presiunii arteriale.

Trebuie menționat că există două tipuri de presiune arterială: cea diastolică (adică presiunea sângelui în momentul relaxării inimii) și cea sistolică (presiunea sângelui în artere în momentul contracției inimii). Medicii consideră că o tensiune arterială normală se situează în jurul valorilor 120/80 -129/84 mmHg, iar o valoare de peste 140/90 mmHg înseamnă deja hipertensiune. Desigur, valoarea tensiunii este diferită în funcție de vârstă și de greutate, dar poate diferi și la aceeași persoană, în funcție de starea de spirit. Stresul crește foarte mult tensiunea.

Prevenirea instalării hipertensiunii arteriale

Aproape toți oamenii ajung să sufere la un moment dat de hipertensiune arterială, iar riscul crește odată cu înaintarea în vârstă. Totuși, există metode simple, prin care putem preveni această problemă, iar ele sunt legate de un stil de viață sănătos. Pe scurt, iată care sunt metodele de prevenție:

Să urmăm o dietă sănătoasă, echilibrată, bogată în fructe și legume, fără grăsimi și alimente sărate, fără alcool și tutun.

Să avem o activitate fizică zilnică, moderată.

Greutatea corporală trebuie să fie normală și să slăbim dacă este necesar, pentru că obezitatea crește foarte mult riscul de hipertensiune.

Să dormim suficient și să găsim timp să ne relaxăm atunci când suntem obosiți sau stresați.

România plânge după medici! Spital dotat cu aparatură de ultimă generație, dar cu secția de terapie intensivă închisă!... Un copil de trei ani a fost adus la spitalul din Iași, suspect de meningită. Care sunt simptomele care au speriat medici...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade Miercuri, 15.01.2025, 08:39
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x