Emilia are 10 ani si locuieste cu mama ei la Chisinau. Micuta incearca sa se bucure de copilari chiar daca are probleme de sanatate de cand avea doi ani.
„Stateam intr-o zi la bucatarie si am scapat o cratita jos si a facut multa galagie. Fratele meu era in camera cu fetita si a vazut ca nu a reactionat. Mi-a zis ca: Ar fi bine sa mergi sa ii faci un consult la audiologie", a povestit mama micutei.
Diagnosticul medicilor a venit sec: hipoacuzie definitiva. Adica isi pierduse cea mai mare parte a auzului pentru totdeauna. Mama ei a inceput imediat sa stranga donatii pentru a-i cumpara Emiliei doua proteze auditive externe si a urmat apoi cursuri de logopedie pentru a-si ajuta fetita.
Intre timp, orele de logopedie si aparatele auditive nu au mai ajutat-o pe Emilia. Si-a pierdut auzul in proportie de 90%, iar singra solutie era un implant cohlear.
O astfel de interventie costa aproximativ 30.000 de euro, iar mama Emiliei castiga doar 50 pe luna. Din fericire, salvarea a venit din partea unei echipe de opt medici de la un spital privat de la noi care au facut operatia gratis. Operatia consta in introducerea in urechea interna a unui electrod. Acest dispozitiv electric se conecteaza prin mijloace electrice cu terminatile nervului auditiv.
Si la noi, dar si peste Prut, procedura de alocare de fonduri si de achizitie a dispozitivelor prin Programul National de Implant Cohlear este dificila. In Romania, se fac anual cateva zeci de implanturi. Copiii care se nasc cu probleme sunt insa an de an peste o suta.