Reglementarea vizeaza toate procedurile nechirurgicale pentru combaterea celulitei si a celulelor grase: injectii cu substante lipolitice, mezoterapia, laserul transcutanat, radiofrecventa.
Lipoliza, practicata si in clinicile de infrumusetare din Romania, este prezentata ca o alternativa la liposuctie - o interventie chirurgicala mai scumpa si mai complexa. Lipoliza consta in injectarea sub piele a unor substante care provoaca distrugerea celulelor grase prin ruptura sau dizolvarea membranei celulare.
Dar asta nu presupune distrugerea completa a celulelor grase, iar organismul este nevoit sa proceseze si sa elimine resturile celulare provenite din distrugerea incompleta. Ceea ce suprasolicita rinichii si ficatul, organele prin care se realizeaza detoxifierea. In plus, lipoliza poate avea efecte adverse locale grave. In Franta, 23 de persoane care au efectuat proceduri de lipoliza au suferit necroze cutanate, hematoame, leziuni subcutanate, ulceratii si tromboze.
Masura interzicerii lipolizei se bazeaza pe o ancheta in cadrul careia specialistii de la HAS au analizat cazurile pacientelor cu complicatii, au studiat riscurile procedurilor anticelulitice mentionate in literatura de specialitate si au realizat o serie de intrevederi cu dermatologi si chirurgi esteticieni.
Astfel, s-a ajuns la concluzia ca lipoliza este o procedura care pune in pericol siguranta pacientelor.
Citeste si Jurnalul
FOTO: Hepta