Antena Căutare

Insomnia - boala oamenilor ingrijorati

Unor oameni le este greu sa adoarma, altii adorm si se trezesc in toiul noptii sau dimineata prea devreme. Sunt chinuiti si iritati si tot ce vor este doar un somn odihnitor.



Cauze. Cele mai des mentionate cauze ale insomniei sunt schimbarea programului de lucru, tulburari ale programului de somn si veghe, suferinta, stres, anxietate, depresie, stare de excitare nervoasa, consum de nicotina, alcool, cofeina seara inainte de culcare, stimulare fizica sau intelectuala excesiva inainte de culcare, alcoolism, oprirea brusca a unor tratamente, sindromul picioarelor agitate.

O insomnie intermitenta sau tranzitorie apare la cei care trec prin perioade de stres, se afla intr-un mediu zgomotos, nou, resimt efecte secundare ale medicamentelor sau ale diferentei de fus orar, cand calatoresc.

Unii oameni se linistesc cu gandul ca e doar o perioada si va trece. Apeleaza la recomandarile unor prieteni, iau niste pastile „inofensive" si asteapta. Trec saptamani, luni, uneori ani si insomnia nu dispare sau dispare pe perioade scurte. E si firesc, daca au o structura de oameni ingrijorati pastilele nu le pot schimba modul de a vedea lucrurile si de a actiona.

Ar avea nevoie sa inteleaga ce fac si la ce ii ajuta ceea ce fac.
Adesea, insomnia este pusa pe seama unei stari trecatoare, dar cand persista mai mult de o luna e totusi semn de depresie.

Cu cat se intervine mai repede, cu atat persoana se recupereaza mai usor. Bineinteles, ideea de a folosi medicamente fara supraveghere medicala este riscanta. Cand persoana crede ca nu e dependenta, deja e. „Nu putem spune daca insomnia este cauza depresiei sau viceversa. Insomnia poate fi un simptom al unei probleme ascunse si, daca persista, oamenii ar trebui sa ceara ajutorul unui profesionist", a spus farmacistul Tracy Skaer, College of Pharmacy, Washington State University.

Alimentatia. Uneori, problema o reprezinta si alimentatia defectuoasa, obiceiuri proaste sau probleme de digestie. De exemplu, laptele e considerat sedativ si, totusi, daca este consumat frecvent inainte de culcare mentine organismul in lucru. Cand apare insomnia e bine sa fie schimbat ceva in rutina persoanei, inclusiv in rutina alimentara.

Dr. Katherine Albert, de la New York Hospital Cornell Medical Center, face cateva recomandari in cartea sa „Get a Good Night Sleep" („Sa ai un somn bun noaptea"):

• consuma mai putin zahar. Chiar si zaharul dintr-un pahar de suc are suficienta energie incat sa-ti induca o stare de agitatie, ca o ingrijorare. Daca simti asta, consuma un iaurt sau branza;

• nu consuma multa apa seara. Incearca sa bei opt pahare pe zi pentru a elimina toxinele treptat;


• elimina cafeaua. Dupa doua saptamani de abstinenta multi oameni au trait un somn adanc;

Citeste si Fin.ro!
Foto: goeshealth.com

Articolul continuă după reclamă
Oniomania, printre bolile grave ale societatii moderne... Marea Britanie: O femeie a trait cu varful unui tac de biliard in nas timp de 12 ani...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x