- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cu ajutorul specialistului nostru, prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, va oferim un ghid al toamnei in farfurie.
In aceasta perioada in prim-plan sunt radacinoasele (morcovi, telina, sfecla rosie). Acestea sunt foarte bune pentru intarirea imunitatii inainte de racirea vremii.
Radacinoasele au proprietati remineralizante si tonice extraodinare datorita bogatiei de vitamine (C, B1, B2, E) si minerale (calciu, fosfor, potasiu, fier).
"Morcovii, telina, sfecla rosie se numara printre putinele alimente care contin lignine si terpene - substante care previn afectiunile cardiovasculare, hipercolesterolemia si impiedica dezvoltarea celulelor canceroase", precizeaza prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Fibre alimentare
Multe persoane evita radacinoasele pentru ca sunt ceva mai tari. Aceasta din cauza cantitatii mari de fibre alimentare pe care le contin. Fibrele sunt insa un avantaj, nicidecum un dezavantaj.
Fibrelor alimentare li se datoreaza efectul de scadere a colesterolului, eliminarea toxinelor si a substantelor cancerigene din organism. In acelasi timp, fibrele alimentare solubile si insolubile, amidonul sunt glucide lente, care elibereaza treptat glucoza sau energia.
Astfel sunt prevenite socurile insulinice, cresterea sau scaderea brusca a glicemiei. Totusi, prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne atrage atentia asupra acestor glucide.
Daca radacinoasele sunt preparate la temperaturi ridicate, exista riscul ca glucidele sa se caramelizeze si sa isi piarda proprietatile. De aceea, cel mai bine este sa mancam legumele crude sub forma de salate sau preparate in vapori de apa.
Varza, broccoli
Proprietati remineralizante si detoxifiante au si celelalte legume pe care ni le ofera cu darnicie toamna: rosii, ardei, vinete, varza, conopida, broccoli. Cu cat sunt colorate mai intens, cu atat legumele si fructele sunt mai bogate in antioxidanti (vitamine si minerale).
"Se pare ca antioxidantii din legume au o eficienta chiar mai mare decat cei din fructe", ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. Sa luam numai doua exemple: varza si broccoli.
Datorita vitaminelor A, E, B, varza este recunoscuta ca o leguma cu proprietati anticancerigene puternice, poate contribui la eliminarea toxinelor din organism si la incetinirea cresterii tumorilor, in momentul in care boala s-a declansat.
Varza este una dintre legumele care isi pastreaza proprietatile chiar si atunci cand a fost preparata termic. Actiune similara are broccoli. Nutritionistii recomanda broccoli indeosebi persoanelor in varsta.
O data cu inaintarea in varsta, organismul pierde din capacitatea de a fabrica antioxidanti proprii, fiind expus astfel atacului radicalilor liberi. In aceasta situatie, prin vitamina C, betacarotenul si acidul folic pe care le contine, broccoli poate fi solutia pentru remineralizare, pentru un tonus mai bun si pentru prevenirea afectiunilor specifice varstei a treia.
Perele
Unele dintre cele mai putin alergene fructe, perele ne furnizeaza 40 de calorii, 0,3 g proteine, 7 g fructoza, 2 g fibre alimentare, 150 mg potasiu, 7 mg vitamina C. Sunt recomandate si diabeticilor, datorita fructozei.
Nucile
Sase nuci aduc un aport de 2 mg de vitamina E. Aceasta este un antioxidant puternic, care previne imbatranirea precoce si are un rol protector impotriva bolilor coronariene.
Prunele
Acestea sunt una dintre putinele surse vegetale de fier - 2 mg/100 g. In aceeasi cantitate de prune proaspete se gasesc 50 de calorii, 12 g glucide, 2 g fibre alimentare, 330 mg potasiu, 25 mg calciu, 135 micrograme betacaroten.
Citeste jurnalul.ro