Antena Căutare

Intoleranța la gluten: simptome, tratament, recomandări

În ultima perioadă, dietă fără gluten a devenit o modalitate modernă prin care oamenii încearcă să își mențină sănătatea sau să piardă în greutate. Deși pentru mulți este vorba doar de un capriciu, pentru persoanele cu intoleranță la gluten este singura soluție de a controla reacția alergică a organismului la proteina vegetală.

În ultima perioadă, dietă fără gluten a devenit o modalitate modernă prin care oamenii încearcă să își mențină sănătatea sau să piardă în greutate. Deși pentru mulți este vorba doar de un capriciu, pentru persoanele cu intoleranță la gluten este singura soluție de a controla reacția alergică a organismului la proteina vegetală.

Dincolo de această modă alimentară, cei sensibili la gluten dezvoltă afecțiuni serioase cu impact major asupra organismului. Întâlnită în grâu, secară sau orz și folosită în mod obișnuit ca stabilizator, emulgator ori agent de îngroșare în majoritatea alimentelor procesate, substanța este dificil de evitat. Asimilarea defectuoasă a nutrienților din alimente are consecințe nefaste, fapt pentru care prezentăm mai jos câteva detalii despre efectele glutenului.

Simptomele intoleranței la gluten

Durerile abdominale, balonarea, diareea sau pierderea în greutate sunt unele dintre simptomele specifice ale bolii celiace. Glutenul este un tip de proteină vegetală care se găsește în mod natural în anumite cereale. La persoanele cu predispoziție genetică, acesta stimulează sistemul imun într-un mod anormal și astfel se distruge mucoasa intestinală. Ca urmare a acestui fapt, intervine malabsorbția substanțelor benefice din alimente, în special calciu, fier și acid folic.

Articolul continuă după reclamă

Intoleranța la gluten sau boala celiacă este o boală care afectează toate categoriile de vârstă. Deși variază de la o persoană la alta, cele mai frecvente simptome sunt crampele abdominale, diareea și constipația cronică, flatulența, oboseala, slăbiciunea sau leziunile cutanate. Boala poate fi semnalată și de probleme gingivale, migrene, afte bucale, apetit redus, dureri de spate, membre umblate, articulații inflamate, atacuri de panică, iritabilitate sau depresie. La femei poate fi vorba de infertilitate, menopauză precoce, avorturi spontane sau dezechilibru hormonal.

De regulă, simptomele pot prezenta și alte afecțiuni, motiv pentru care poate trece o perioadă destul de lungă de timp până persoana este diagnosticată cu intoleranță la gluten.

Intoleranță la gluten: tratament

Tratamentul de bază al acestei afecțiuni este excluderea din alimentație a produselor care conțin gluten. Pentru a determina dacă există într-adevăr intoleranță la proteina vegetală, este necesară o analiză de sânge și o vizită la un nutriționist care să elaboreze un plan de masă adecvat.

Dieta fără gluten a persoanelor afectate de boala celiacă nu înseamnă doar renunțarea la grâu, secară, orz și derivatele lor, ci eliminarea tuturor alimentelor care conțin chiar și urme ușoare de gluten. În situația lor, chiar și 50 de miligrame de gluten sunt de ajuns pentru a provoca probleme în organism, de aceea este esențială eliminarea completă a proteinei.

Recomandări pentru persoanele cu intoleranță sau sensibilitate la gluten

Consecințele intoleranței la gluten pot fi osteoporoza, infertilitatea, crizele convulsive sau afecțiunile nervoase. Cu toate că dieta celor care suferă de această afecțiune ar părea limitată, aceștia au la dispoziție o mulțime de produse fără gluten. Porumbul, ovăzul care nu a intrat în contact cu grâul, orezul, meiul, hrișca, fasolea, lintea, carnea, brânza, ouăle, legumele și fructele proaspete nu conțin gluten.

Dacă ai intoleranță sau sensibilitate la gluten evită produsele din grâu, orz sau secară, precum pâine, paste făinoase, plăcinte ori prăjituri. Asta nu înseamnă că le vei exclude din consum, însă înlocuiește-le cu alimente care nu conțin gluten și pe care le găsești îndeosebi în magazinele bio.

Obișnuiește-te să citești etichetele produselor înainte de a le cumpăra pentru a nu conține dextrină, emulsifianți, stabilizatori, agenți de îngroșare, amidon de porumb, grâu sau malț modificate. Încearcă să nu consumi mâncare procesată, crește consumul zilnic de fructe și legume proaspete și folosește mai multe cereale integrale. Ține cont că berea nu este potrivită pentru o dietă fără gluten, așa că alege cidru, vin, băuturi spirtoase sau lichior.

Trecerea la o alimentație fără gluten poate fi dificilă la început, dar nu uita că există o mulțime de produse care înlocuiesc cu succes ceea ce trebuie să eviți. Dacă suferi de boala celiacă sau ai o sensibilitate la gluten, acordă atenție ingredientelor consumate și vei observa că, în timp, te vei simți mult mai bine.

Flori de salcâm, remediul bunicilor noștri. Afecțiuni pe care le pot trata...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x