- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Ceara de albine este o substanță complexă de consistență lichidă produsă de albinele melifere din genul Apis în vârstă de 12-18 zile, secretată din glandele cerifere aflate în abdomenul acestora.
Printre componenții săi se număra unele grăsimi, hidrocarburi, substanțe minerale și substanțe aromate.
Una dintre cele mai vechi întrebuințări ale cerii de albine a vizat medicină tradițională care i-a pus în valoare din cele mai vechi timpuri calitățile ei fizice(moale, elastică, plastică, insolubilă în apa).
După ce mai multe studii au confirmat faptul că ceară este un produs medicamentos extern ideal, industria farmaceutică și cosmetică au adoptat-o în diferite rețete de loțiuni, unguente, creme, etc. Aceasta trebuie aplicată pe piele zilnic de 2-3 ori.
Ceară de albine este apreciată pentru impermeabilitatea să și pentru că luptă împotrivă arsurilor prin intermediul vitaminelor A și D. De asemenea, în medicină internă se folosește cel mai frecvent sub formă naturală, în fagure sau capacele.
Bomboanele speciale îmbogățite cu vitamine și miere stimulează secrețiile salivare și pe cele gastrice ducând la curățarea dinților de impurități(tartru, culoarea galbenă) și la întărirea gingiei.
Așa cum era de așteptat, calitatea cerii de albine nu este întotdeauna aceeași, această variind în funcție de floră, sol, sezonul culesului și chiar de modalitatea de extracție. De aceste aspecte depinde cantitativ și calitativ compoziția fizico-chimice a cerii de albine.
În general se admit două sotimente de ceară: prima este cea albă-gălbuie din care se obține ceară albă(prin albire) sau ceară galbenă și care au utilitate farmaceutică și cosmetică, iar a două este folosită doar industrial.
Valabilitatea proprietăților sale este garantată pe o perioadă de maxim 1-2 săptămâni după ce a fost scoasă din stupi dacă a avut parte de condiții de preparare și păstrare optime. Expusă la aer , umiditate, lumina și căldură, ceară de albină începe să-și piardă activitatea utilă încă din primele ore, de aceea necesită mare atenție atât din partea comerciantului cât și a cumpărătorului.