Murăturile sunt gustările preferate ale românilor, mai ales în sezonul rece. Medicii, însă, avertizează persoanele cu afecţiuni renale sau cu hipertensiune
Castraveţii muraţi au puţine calorii, au o încărcătură glicemica mică şi conţin caroten, acid folic şi calciu. Persoanele care suferă de hipertensiune arterială trebuie să-i consume în cantităţi mici şi să-i spele de sare înainte de masă.
Castraveţii în saramură se păstrează într-un loc întunecos şi uscat, la temperaturi de 10-15 grade pentru a se declanşa procesul natural de fermentaţie acido-lactică.
Castraveţii muraţi pot fi consumaţi ca atare, între mese sau ca garnitura la mâncărurile din carne ori legume, precum fasole, mazăre, năut, linte, soia.
Murăturile asortate din conopidă, varză albă şi roşie, gogonele, castraveţi, ardei iuţi, morcovi şi usturoi se recomandă persoanelor sănătoase, alături de diverse feluri de mâncare din carne, deoarece uşurează digestia.