O echipa de cercetatori a dezvoltat un nou dispozitiv ce ar putea avea fi intrebuintat pentru detectarea si „inhatarea” unor tipuri de celule rare, cum ar fi celulele canceroase, celulele fetale, virusi si bacterii. Mecanismul se bazeaza pe tentaculele lungi, gratioase ale creaturilor marine, cum ar fi meduzele si castravetii de mare.
Astfel, a fost proiectat special un chip, ce utilizeaza o retea tridimensionala ADN, formata din lanturi lungi de ADN, succesive, ca tentaculele unei meduze, ce poate detecta anumite molecule, le poate uni sau le poate captura.
„Chipul pe care l-am dezvoltat este extrem de sensibil. De la o cantitate mica de sange, poate detecta si captura o mica „populatie” de celule canceroase responsabile de recidiva cancerului ", a declarat Zhao Weian, cercetator post-doctoral al laboratorului Karp, de la Universitatea din California.
In plus, "dispozitivul are potentialul de a capta aceste celule cu tentaculele inainte de a se dezvolta o noua tumoare”, a adaugat Zhao Weian
De altfel, spre deosebire de alte metode, dispozitivul este capabil sa mentina inalta puritate a celulelor capturate, ce ar putea fi eliberate si usor de cultivat in laborator.
Mai ramane ca acest chip sa fie testat si pe cei care sufera de cancer.
9 obiceiuri care te mentin tanar... Jocuri de memorie: Cum sa-ti antrenezi creierul zilnic ...